abcdefefhsi
Redaktionellt | 6 Dec 2023 | Jenny Morelli

Tre vinner pris i årets Dokfotosalong

Juryns pris för bästa bild är tagen av Krister Hägglund. De två andra vinnarna är Eija Hetekivi och Eleonor Johansson.

Tre vinner pris i årets Dokfotosalong

"En dag på jobbet jobbet (måndag, tisdag, onsdag torsdag, fredag)" Foto: Krister Hägglund

Juryn motiverade vinnaren med orden:  ”Med glimten i ögat berättar Krister Hägglund om det vardagliga och pågående osynliga arbetet. Betraktaren upplever att bilderna är tagna som i förbifarten, men fotografen har med träffsäker humor och värme lyckats fånga alla intressanta detaljer i miljöerna. Bilderna är dessutom välkomponerade och igenkänningsfaktorn hög kring det man kanske inte så gärna visar upp (på jobbet).”

Publikens pris för bästa bild gick till ”Anna-Lisa hässjar hö” av Eleonor Johansson

Foto: Eleonor Johansson

Anna-Lisa hässjar hö av Eleonor Johansson är en del i en bildserie som fotografen själv beskriver med dessa ord:

”Sedan mamman dog 1986 har Anna-Lisa bott ensam på sin gård vid vägs ände. Hon har rått om sina kor, får, katter och hönor. Hon tycker att allt har blivit så märkvärdigt nuförtiden, själv har hon aldrig haft TV eller internet, men hon vet hur man hässjar hö, brötar lin och slår med lie. ’Om di lever nära naturen då får di se, det är inte tal om att vetenskapen säger si och så, utan naturen den har sitt eget. Alltihop har sin mening, så därför är jag liksom rädd om det som lever ikring mig.’”

Juryns pris för bästa bild utifrån temat ”osynligt arbete” gick till bilden ”Harriet, Hamza, Huong, Hanneli, Hajar” av Eija Hetekivi.

Foto: Eija Hetekivi

Juryn skriver: ”Eija Hetekivi lyfter på ett underfundigt sätt fram slitet bakom ett arbete som sällan uppmärksammas i vardagen. Serien är originellt presenterad och lyser av såväl humor som ett stråk av allvar. Bilderna personifierar människan bakom moppen. Detta är en fin hyllning till alla trappstädare och alla andra som sliter hårt på jobbet.”

Dokfotosalongen går att se till och med de 14 januari 2024 på Arbetets museum. Läs mer