Redaktionellt | 19 Maj 2020 | Jenny Morelli

Billmont och Lein på resa genom Sverige

Under vinjetten Fotografi i corona-tider samlar vi berättelser från samtiden. Fotograferna Cato Lein och Ola Billmont har gett sig ut på resa i Sverige under den svenska våren.

Billmont och Lein på resa genom Sverige Foto: Ola Billmont

Småhus i Värmland. Foto: Ola Billmont

Cato Lein är känd för sina författarporträtt och har i många år arbetat för flera förlag, kulturredaktioner och ställt ut både i Sverige och internationellt. Ola Billmont har varit verksam som fotograf sedan 2012 och har i flera år gjort resor i Sverige och USA med sina analoga kameror.


På väg norr ut. Hudiksvall. Foto: Cato Lein.

De har rest tillsammans i snart tre år. Under våren har det hittills blivit tre resor men fler väntar. Färden har gått till Småland, Värmland, Dalsland, Skåne och Västkusten . De bokar hotellrum i sista sekund och låter sedan slumpen styra var de hamnar.

-Vi har ju självklart olika fokus Cato och jag. Jag söker en stillhet i mina bilder oavsett om det är ett porträtt eller en miljöbild, säger Ola Billmont.

-Ola är snabb att se saker trots att det är han som kör, och han vet vad han letar efter. Vi har två olika ögon så skillnaden i våra fotografiska uttryck är väl uppenbar, säger Cato Lein.

Ginger & Anders Sjöberg, Kvillsfors. Foto: Ola Billmont

De upplever en trygghetskänsla på landsbygden på grund av att den inte drabbats lika hårt av coronakrisen som storstäderna. De föredrar mindre vägar som man får köra max 70 på, stannar till och börjar prata med någon som är på plats.

– Vi presenterar oss och berättar om våra fotoprojekt. Detta brukar räcka för att bryta isen. Ingen verkar tycka det är konstigt, säger de.

Det finns idéer på att kanske senare sätta ihop en bok men de ska fortsätta projektet med att resa och nästa gång planeras en resa norröver.


Småland. Foto: Cato Lein.

-Det bästa med Ola? Du menar förutom att han har en skön bil, säger Cato. Skämt åsido, det finns en dynamik i att vi hjälps åt att hitta platser att ta bilder på. Och som person är han glad och är orädd. Självklart så pratar vi mycket bild, säger Cato Lein.

-Cato är ärlig och genuin person. Jag känner stark samhörighet med honom och vi har inget att bevisa för varandra. Jag tror flera fotografer skulle behöva en partner, säger Ola Billmont.


 J Thoren, Kettlingsbyn. Foto: Ola Billmont

Cato Lein och Ola Billmont. Foto: Jonas Wikström.

Namn: Cato Lein
Kamera: Fuji 6×9, Mamiya 645, Horizon panorama, Holga 6×6
Hemsida: Cato Lein

Namn: Ola Billmont
Kamera: Tachihara 8×10, Voigtländer Bessa 6×7 samt en Rolleiflex för svartvita bilder
Hemsida: Ola Billmont

Dela din egen corona-berättelse med oss!

Vi planerar ett nummer med corona-fokus och söker alla slags fotografer, retuschörer och filmare som vill delta i en gemensam historisk skildring av vår alldeles särskilda samtid. Fotografisk Tidskrift vill veta vad du gör! Hälsningar Jenny Morelli, redaktör. Maila redaktionen@sfoto.se