Redaktionellt | 1 Febr 2023 | Jenny Morelli

Ukrainska fotografer ställer ut på CFF

Lördagen den 18 februari öppnar en utställning på Centrum för Fotografi i Stockholm. Bilderna ingår i Ukrainian Warchive – ett arkiv med målet att dokumentera konsekvenserna av militärt våld.

Ukrainska fotografer ställer ut på CFF

Ett barn sätter upp en ukrainsk flagga som ”checkpoint" i byn Zelene i Charkiv-regionen. Foto: Julia Kochetova /Ukrainian Warchive

– Invasion är den första grupputställningen för Ukrainian Warchive utanför Ukraina, och vi är mycket stolta över att kunna visa den här. Olika fotografiska ögonvittnen ger en ny dimension av mediebevakning och öppnar upp för djupare samtal om hur ett land och dess invånare drabbas av militärt våld, säger Pelle Kronestedt, verksamhetschef på CFF.

Lördagen den 18 februari öppnar utställningen i vilken nio ukrainska fotografer visar sin bild av det som sker i hemlandet, i ett bredare och mer personligt spektra än vad som vanligtvis når ut i internationell media.


En kvinna med barn vid ett skadat flygplansmonument på torget i Vinnytsya, på väg för att hedra minnet av offren efter raketattacken den 14 juli. 27 människor dödades, bland dem 3 barn. Foto:Julia Kochetova

Medverkar gör fotograferna Roman Bordun, Lisa Bukreyeva, Julia Kochetova, Yana Kononova, Sasha Kurmaz, Wladyslaw Musiienko, Vyacheslav Ratynskyi, Sergii Polezhaka och Yana Sidash. På årsdagen den 24 februari kommer ett panelsamtal äga rum med rubriken Ett år av krig – kulturens roll i konflikt. 

Ukrainian Warchive stöds av Svenska Institutet och Hasselbladstiftelsen. Målet är att bevara dokumentärt material från den ryska invasionen och ge stöd till ukrainska fotografer som dokumenterar händelserna i landet.

– I början av den ryska invasionen saknades den ukrainska rösten i mediebevakningen och det var problematiskt. En av drivkrafterna att starta UWA var att lyfta den ukrainska upplevelsen. Genom samverkan med inhemska fotografer på plats breddas bilden av kriget och hur det påverkar den ukrainska befolkningen samtidigt som vi samlar in, verifierar och arkiverar dokumentationen av invasionen, säger Emine Ziyatdinova, utställningens kurator och medgrundare av Ukrainian Warchive. Läs mer om Ukrainan Warchive

Utställningen pågår 18 februari till 12 mars. Läs mer