abcdefefhsi
Tekniknyheter | 11 Sept 2022 | Sara Arnald

Väck gamla bilder till liv

Programvara som nyttjar AI-funktioner kan ge bra resultat om man vill bearbeta gamla gryniga filer, skriver Fs teknikredaktör Sara Arnald.

Väck gamla bilder till liv

Bild: Topaz DeNoise AI

Numera har kameror sällan problem med brus, inte ens i mörka miljöer där vi kanske använt höga ISO och underexponerat. Moderna kameror har stora sensorer och funktioner för brusreducering, dessutom kan vi i råkonverteringen se till att minska bruset och samtidigt behålla detaljerna. När våra bilder inte ska tryckas större än ett uppslag eller endast fladdra förbi online finns kanske inte heller något incitament till att stirra sig blind på detaljer.

Men har du någon gång öppnat bilder från äldre kameror av ren nyfikenhet, eller för att införliva dem i nya projekt? Kanske har du då studsat till över den gryniga massa som framträder på din nya, skarpa bildskärm. För så blir det när tekniken konstant gör små framsteg: Vi tappar uppfattningen om hur fort det går och det är lätt att bli lite uppgiven när gamla filer visar sin fulaste sida.

Visserligen finns det en stor poäng i att på nytt framkalla råfiler med nyare versioner av Camera Raw eller Capture One, algoritmerna uppdateras ständigt. Dock är inte brusreduceringen på topp, och det är upp till dig att avgöra de optimala inställningarna. Trots kunskap och erfarenhet är det svårt att få ett tillfredsställande utfall. Kraftig brusreducering kan också göra bilder sämre. Detaljer försvinner och överdrivet släta ytor och platt oskärpa ger ett konstgjort intryck.

För ett riktigt bra resultat behövs det tunga artilleriet: särskild programvara som nyttjar AI-funktioner. Här vill jag speciellt lyfta fram Topaz DeNoise AI och DxO Pure Raw, vilka båda är program som kan köras fristående eller som plugins. DxO Pure Raw opererar på en befintlig råfil och sparar resultatet i råformatet DNG som sedan kan förädlas som vilken råfil som helst. En fördel är att den även kan göra andra objektivkorrigeringar. Nackdelen är att endast bilder från kända kombinationer av kameror och objektiv kan behandlas. Oftast är detta inga problem, de allra flesta varianter finns tillgängliga. PureRaw är föredömligt enkelt att använda, det är bara att dra och släppa filerna i programmets fönster. Nackdelen är inställningsmöjligheterna, programmet tar främst egna beslut. Topaz DeNoise AI har också ett gränssnitt som är lätt att förstå. Den analyserar varje bild för sig och använder artificiell intelligens för att räkna ut var och hur mycket brusreduceringen ska appliceras och var detaljerna ska skärpas upp.

Men du är inte helt i händerna på automatiken, programmet föreslår olika varianter som du kan granska i detalj och sedan finputsa vid behov. DeNoise AI accepterar en mängd olika bildfilformat, men bäst är förstås att angripa bruset så tidigt som möjligt, det vill säga redan vid råkonverteringen. Om brusreducering appliceras på en framkallad bildfil sparas den i samma format som originalet. En behandlad råfil sparas som DNG och framkallas sedan som vanligt. Programmen är kraftfulla men ganska långsamma, vilket innebär att du endast kommer vilja använda dem för utvalda bilder, inte som en del i ditt dagliga flöde. Men vilket av programmen är bäst? Faktiskt är de i stort sett likvärdiga. Men båda är vida överlägsna Camera Raw och Capture One för brusreducering.

Sara Arnald, teknikredaktör

Foto: Självporträtt

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Vinnare av Publishing Priset 2021. Fotografisk Tidskrift har funnits sedan 1888 men är i högsta grad ett magasin mitt i samtiden. För medlemmar i SFF är den gratis. Här tecknar du en prenumeration. Läs mer