Redaktionellt | 7 Dec 2020 | Peter Wiklund

Kristid: Vad går att säga om framtiden (II)

Förändringar i beteenden och säkerhetsåtgärder har alltså haft stor påverkan på fotografernas arbetsmarknad under året. I skrivande stund skruvas rekommendationer och regler åt ytterligare ett varv, och osäkerheten om utvecklingen fortsätter. Men vad går att säga om framtiden; vilka av förändringarna kan komma att bestå även när smittorisken har lagt sig? Text: Peter Wiklund.

– Det finns ett uppdämt socialt behov hos många. Alla längtar efter att få umgås, gå på teater eller vandra runt på mässor. Men vår bedömning är att pandemin har satt sina spår, såtillvida att den där önskan om att trängas med andra inte kommer att finnas kvar. Under lång tid framöver blir det en ökad försiktighet, både från besökare och arrangörer, kring stora arrangemang.

Det säger Jörgen Ramnelöv, trendanalytiker på Docere Intelligence, ett företag som gör omvärlds- och framtidsanalyser som de bland annat redovisar på sajten Buzzter.

– Jag tror ändå att det kommer att vara i princip lika många evenemang som tidigare, men i nya former. Tack vare att vi har tvingats att lära oss snabbt hur digitala möten och sammankomster av olika slag fungerar, så kommer det att finnas en förväntan på att det finns ett sådant alternativ.

Men då måste det vara ett fullgott alternativ, understryker han, och pekar på att behovet av att dokumentera och sköta live-sändningar kommer att vara stort även framöver.

Foto: Buzzter

– Det finns förstås klara begränsningar i vad som går att uppleva och förmedla digitalt, men samtidigt är den starkt ökade tillgängligheten en väldig fördel. Och det som vi upplever som positivt i den omställning vi genomgår kommer att leva kvar.

Något annat som har påverkat fotografer är de besöksförbud som många företag och organisationer införde under våren. Även detta kan hålla i sig framöver, i någon form i alla fall, menar Jörgen Ramnelöv.

– Kanske inte de rena besöksförbuden, men vi kommer att i många sammanhang bli mer restriktiva och en del av den smitto-skräck vi lever med nu kommer att hänga kvar. Säljmöten och andra affärsmöten kommer i stor utsträckning skötas digitalt, nu när vi på allvar har förstått hur mycket effektivare det är.

Utlandsresandet kommer att återupptas, spår han, men det lär under en längre tid vara omgärdat av restriktioner och krav i en del länder.

– Turismen är en så otroligt viktig sektor för stora delar av världen, så det finns ytterst starka incitament för att få fart på den industrin igen. Jag kan dock tänka mig att det blir dyrare att resa framöver.

När det gäller konsumtion är den dominerande förändringen under året att e-handeln kapat åt sig större andelar från de fysiska butikerna.

– Ser man till fotografernas situation så har den förändringen knappast inneburit ett minskat behov av bilder för marknadsföring. Däremot är det vissa branscher som har drabbats hårdare än andra, som modebranschen. Försäljningen av kläder och skor har minskat drastiskt, och det beror framför allt på den uteblivna spontanshoppingen.

Jörgen Ramnelöv menar att en del förändringar i våra shoppingbeteenden mycket väl kan vara bestående.

– Det knyter an till klimatfrågan, något som fortfarande är lika angeläget som före pandemin. Många har nog märkt att det går att hålla sin konsumtion på en annan nivå än tidigare, utan att för den skull förlora någon livskvalitet. Samtidigt som man alltså gör klimatet en tjänst.

Läs mer: Kristid- så har pandemin påverkat branschen. Del 1

Läs mer: Vad säger fotograferna? Så har året påverkat oss? Del 3

Läs mer: Statliga stöd för företagare och konstnärer.

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

I nästa nummer: Arbetsmarknaden för fotografer, året med corona, exklusiv intervju med Annika Elisabeth von Hausswolff, fotohistoria, bildjournalistik, det nya normala, ett reportage om guld, recensioner, juridik och praktisk teknik. Med mera! Här skaffar du en prenumeration på Sveriges äldsta fototidning.  Foto: Susanne Walström, aktuell med en reportagebok om guld. Läs mer