Världen behöver pålitliga vittnen
Det finns bilder som knyter ihop oss människor fast vi från egentligen är främlingar, skriver Fs chefredaktör Jenny Morelli.
Bilden nedan föreställer Mesut Hancer och hans dotter Irmak. Irmak var bara femton år när hon dog i jordbävningen i Turkiet i vintras. Det var egentligen en annan bild som spreds på Twitter och högg mig rakt in i hjärtat. På den syntes Mesut som med ett ansikte av sten satt och höll Irmaks hand som stack fram under ett raserat hus. Enligt uppgift satt han där en hel natt och höll sin döda dotters hand.

Foto: Privat
En gammal judisk berättelse handlar om en rabbin som frågar sina lärjungar hur man kan veta när natten är över och morgonen gryr. ”Är det när man i det svaga ljusdunklet kan skilja ett får från en hund, eller ett olivträd från ett fikonträd?” säger de. ”Nej, det är när du möter blicken i vilken annan mans eller kvinnas ansikte som helst och förstår att det är din broder och din syster. Då först är natten över och morgonen har grytt”, svarar han.
Det finns bilder som knyter ihop oss människor fast vi från egentligen är främlingar. Jag vet att en bild inte säger ”sanningen” om jordbävningar eller krig eller flyktingkatastrofer. I Turkiet handlar kanske den stora berättelsen till slut om korrupta byggherrar som uppför fuskbyggen. Men den här bilden, precis som den på Alan Kurdi, tog mig närmare främlingars lidande. Och på samma sätt som Alan Kurdis släktingar ville minnas honom levande, ville jag visa Irmak Hancer när hon levde.
Under Norrlandsdagarna i Luleå i februari var DN-fotografen Lotta Härdelin på plats, dagen efter skulle hon flyga tillbaka till kriget i Ukraina. Jag tänkte på hur mycket jag litar på henne. Och på Årets bild-vinnaren Eddy van Wessel, Paul Hansen och alla andra som rapporterar från kriget. Aldrig har jag känt att fotojournalister varit viktigare än nu.
Och med allt som händer inom AI nu undrar jag hur vi ska skilja på sanning och lögn om vi inte känner tillit. Skruvade inte Lotta Härdelin lite på sig när Jonas Bendiksen berättade om sin bok The Book of Veles som vi skrev om i F nr 4 2021? Världen behöver pålitliga vittnen som sagt. Och uppmärksamma individer som inte litar på vad som helst. Vilket Bendiksen lärde oss.
I det här numret: Vi frontar med bilder av bilburen ungdom signerade Kristian Bengtsson. Vi intervjuar fotoboksprisvinnaren Cato Lein och Ulf Lundin som är aktuell med ny bok. Vi visar bilder av fattigdomsgränsen, vi skriver om att hemsidan lever, vi frågar ut bildredaktörer och träffar fotograf-kollektivet Studio Femme. Med mera!
Välkommen till årets första nummer! Läs mer här

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift
Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer
Foto: Jenny Gustafsson