Redaktionellt | 16 Jan 2024 | Jenny Morelli

Världens långsammaste kamera

Rekordet för världens längsta exponeringstid har just nu en hålkamera i Tuscon, Arizona. På 1000 år ska den ta ett enda fotografi. Den så kallade Millenium Camera bygger på en idé av filosofen Jonathon Keats på University of Arizona College of Fine Arts.

Världens långsammaste kamera

Foto: Chris Richards, University Communications

Den cylinderformade kameran, monterad på en stolpe i Sonoraöknen, har släppt in ljus sedan juni 2023. Ljuset tränger in genom bländaröppningen i ett guldark och träffar sedan en kopparplatta på vilken det applicerats flera lager av krapplack. Krapplack är ett pigment som gradvis bleknar när det exponeras för solljus. Tanken är att det beständiga och det föränderliga gradvis ska avbildas i takt med att krapplacken bleknar.

Kameran ska klara av att hantera väder och vind under tusen år men frågan är om den står kvar . Jonathon Keats säger i en artikel att den med stor sannolikhet kommer att förstöras, stjälas eller kollapsa långt före 3023.  Men OM den lyckas stå kvar kommer alla registrerade förändringar i landskapet vara överlagrade på en bild som sedan kan rekonstrueras lager för lager till en slutlig bild. Keats egentliga budskap med kameran är egentligen att få oss människor att börja tänka långsiktigt och själva föreställa oss en framtida jord. 

Läs mer:

Artikel i Ny teknik

Artikel från Arizona College

Artikel i New Atlas