Redaktionellt | 28 Juni 2022 | SFF

Lennart Nilsson 100 år

I år skulle världsfotografen Lennart Nilsson ha fyllt 100 år. Detta uppmärksammar Falsterbo Konsthall genom en stor utställning med drygt 100 av hans porträttbilder. Utställningen pågår 2 juli – 25 september. 

Lennart Nilsson 100 år

Evert Taube, Sjösala 1953. Foto: © Lennart Nilsson Photography

Lennart Nilsson föddes 1922 i Strängnäs. Han började sin bana som reportagefotograf. Hans intresse för människan drev honom vidare mot forskning och vetenskap. För att stilla vetgirigheten vände han sig till toppforskningen både inom det medicinska och inom det fototekniska. Livets innersta väsen skulle fångas för att förstå allt det som passerade genom hans kameralins. Men han lät sig inte fångas i något fack. Samtidigt som han riktade sin kamera mot vårt inre fortsatte han att vara reportagefotograf. Samtliga bilder som visas i utställningen Porträtt kommer från Lennart Nilsson Photography och flertalet av dem är signerade av Lennart Nilsson. Det äldsta porträttet på utställningen är från 1945. Efter porträttet på drottningen 1976 blev det inte så många fler porträtt men berättelserna som finns i hans foton tar aldrig slut.
 
Utställningen invigs den 2 juli med öppningstal av kommunalråd Carina Wutzler kl. 13.30, efterföljt av samtal med Anne Fjellström från Lennart Nilsson Photography och konsthallschef Johan Petterson, modererat av Per Lindström, journalist och fotograf. Utställningen pågår sedan till den 25 september. 
 
I samband med utställningen ges även ut en ny bok ut Lennart Nilsson 100 år, PORTRÄTT. Formgiven av Patric Leo.