Kalender | 29 okt, 2022 | Kulturhuset Stadsteatern, Galleri 3, Stockholm

Fotofokus: Fotoboken och dess potential i det fotografiska arbetet – förutsättningar och metoder förr och nu

Hur kan fotoboken användas i det fotografiska arbetet? Är det skillnad på metoder från förr och nu? Välkommen till ett samtal om fotobokens potential och förutsättningar med Hannah Modigh och Johan Ehrenberg, modererat av Simon Mlangeni-Berg.

Fotofokus: Fotoboken och dess potential i det fotografiska arbetet – förutsättningar och metoder förr och nu

Foto: Fr. v till h. Johan Ehrenberg , foto: Håkan Elofsson. Hannah Modigh, foto: Aija Svensson. Simon Mlangeni-Berg, självporträtt.

I fotoboken är bildens yta direkt tillgänglig och fotografiets närvaro blir förkroppsligat till ett komplext och sammanhängande verk med tyngd, materialitet och påtaglighet. Varje bok är en plats för associationer och berättelser, med kulturella betydelser och poetiska utrymmen.
 
Hannah Modigh är fotograf och konstnär och slog igenom med serien Hillbilly heroin, honey (Journal 2010) för vilken hon erhöll Svenska Fotobokspriset. För sina fyra efterföljande utställningar och böcker har hon prisats med bland annat TT:s stora Fotopris och Lars Tunbjörk-priset. Hannah Modigh är representerad på bland annat Moderna Museet i Stockholm.
 
Johan Ehrenberg är formgivare, publicist, debattör, föreläsare, företagare och författare.Han är grundare och ägare av ETC bolagen som bland annat ger ut dagstidningen Dagens ETC och magasinet ETC som startade 1976. ETC förlag gav i början av 1980 talet ut flera klassiska fotoböcker och har fortsatt, på senare år genom det ETC ägda förlaget Leopard. Johan Ehrenberg utkommer med nästa egna bildbok Räddningen 2023.
 
Simon Mlangeni-Berg är fotograf, fotoboksförfattare och pedagog. Han var med och grundade Blackbook Publications som ger ut fotografiska artists books av skandinaviska fotografer. Utöver sitt arbete som fotograf är han ansvarig för fotoutbildningarna vid Fotoskolan i Gamleby.
 
Samtalet är en del av Fotoboksfestivalen 28-29 oktober, och äger rum lördag 29 oktober kl. 14.00-15.00 i utställningen Mary Ellen Mark: The Lives of Women, våning 3, Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. 
 
Fotofokus är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund samt CFF – Centrum för Fotografi. 

Kalender