Kalender | 28 febr, 2023 | På Teams

Lär dig kalibrera och profilera din skärm

Fs Teknikredaktör Sara Arnald talar om vikten av att kalibrera skärmen och inte bara bildsignalen.

Lär dig kalibrera och profilera din skärm

När vi levererar material behöver vi veta att det som upplevs på skärmen är en korrekt representation av hur bilden eller videoklippet ser ut. Men hur fungerar det med kalibrering egentligen? Och varför är det viktigt att satsa på en skärm som går att hårdvarukalibrera?
 
En mjukvarukalibrerad skärm har många begränsningar. Med en sådan kan du som bäst få 8 bitars färg, du behöver profilera om för olika datorer och kalibrering trunkerar färgdjupet ytterligare. Hårdvarukalibreringsbara skärmar fungerar helt annorlunda, här är det skärmen i sig som justeras, inte bildsignalen. Du behöver sällan kalibrera om, systemet är stabilt över en längre tid och gäller för alla anslutna datorer.
 
Även om skärmar grundkalibreras av tillverkaren för att de med fabriksinställningar ska vara så jämna och korrekta som möjligt, behöver du kalibrera och profilera din skärm så att det stämmer med din process och din miljö.
 
Under denna föreläsning går Sara Arnald igenom hur du väljer en bra skärm (i olika prisklasser), hur du kalibrerar och profilerar den – och hur du ser över din arbetsmiljö för bästa resultat.
 

Foto: Självporträtt

Datum: 28 februari
Klockan: 9-10
Var: På zoom via denna länk 
Föreläsare: Sara Arnald

Fyll i din epost nedan så skickar vi påminnelse och möteslänk när det är dags.

Kalender