Kalender | 22 okt, 2024 | Ulricehamns stadsbibliotek, Badhusgatan 1, Ulricehamn

Samtal med vinnarna av Svenska Fotobokspriset

Välkomna på ett samtal med Louise Wolthers och MC Coble om deras prisvinnande bok ”Things Change Anyway” på Ulricehamns stadsbibliotek.

Samtal med vinnarna av Svenska Fotobokspriset

Foto: Hendrik Zeitler

Fotoboken Things Change Anyway, vinnare av Svenska Fotobokspriset 2024, är ett samarbete mellan den icke-binära, trans* konstnären MC Coble och konst-/fotohistorikern Louise Wolthers om olika typer av metamorfoser i livet, kroppen, relationer och naturen. Boken består framför allt av fotografier från parets eget bildarkiv, som sträcker sig över ett decennium och presenteras i radikal, icke-linjär redigering. Genom flödet av bilder återfinns fem essäer av Wolthers samt tolv montageteckningar av Coble.

Things Change Anyway undersöker betydelsen av fotografi, blickar och att synas. En del fotografier dokumenterar Cobles pågående könsaffirmerande transition, ett annat tema är Wolthers’ utmaningar med klimakteriet. Här finns även stilleben och ögonblicksbilder från vardagen – med all dess sårbarhet, ofullkomlighet och förgänglighet. Bildsträngarna vävs samman för att bilda ett dynamiskt montage över tid och rum som speglar hur förändring, queert släktskap och icke-mänsklig anknytning kan se ut.

Wolthers personliga essäer kontextualiserar enstaka bilder med en bredare fotohistoria och genus/queer/trans*-teori. Cobles teckningar bildar en visuell, icke-linjär dagbok och syntetiserar olika erfarenheter – från depression och livet under covid, om att sättas på paus av systemet och olika sätt att förändras på, samt att återta sin handlingskraft.

Boken är en sampublikation mellan det svenska förlaget Breadfield Press och det danska förlaget * [asterisk].

Var: Ulricehamns bibliotek, Badhusgatan, 523 31 Ulricehamn 
När: 22 oktober, kl. 18.00-19.30 
Föranmälan behövs ej. 

Samtalet är ett samarbete mellan Fotoförfattarna inom förbundet och CFF – Centrum för fotografi.