Förbundsnytt | 9 Jan 2018

"SFF-medlemmar har marknadens bästa rabatt"

Vi ställer 5 frågor till Mats Gefvert, Gefverts försäkringsmäklare som SFF samarbetat med sedan 1974. Foto: Johan Bergmark

Foto: Johan Bergmark

Vilka försäkringar bör man ha som fotograf?
Företagsförsäkringen är absolut viktigast. Den behöver man även om man arbetar hemifrån eftersom en hemförsäkring endast i undantagsfall ger skydd och oftast inte täcker skador eller olyckor som uppstår under arbete.  Sen finns det viktiga moment i försäkringen som inte hemförsäkringen erbjuder, som ansvar eller rättsskydd för företagare.

Räcker en företagsförsäkring och en kamera- och teknikförsäkring? 
Som enmansföretagare så tar man ju en stor risk om man inte försäkrar sig själv ifall man skulle råka ut för en olycka eller bli långvarigt sjuk. Fotograferna är väldigt duktiga på att försäkra sin utrustning, men om de blir sjuka står de med kostnader som tickar på. Sjukavbrottsförsäkring är då det som man kan  komplettera med.

Kan man pruta på priset?
Nej. Men SFF- fotografer har väldigt bra rabatter på våra premier. Svenska Fotografers Förbund, har marknadens högsta rabatt på våra premier eftersom SFF är den organisation vi har samarbetat längst med, ända sedan 1974. Alla medlemmar har 40 % rabatt.

Vad är vanligaste felet fotografer gör när de ska försäkra sig?
Ett misstag många gör är att inte försäkra sig till rätt värde. Det kan skilja några hundralappar i premie, men vid skada kan det röra sig om flera tusenlappar som går förlorat för att man har uppgett ett för lågt försäkringsbelopp. En annan problematik är att man inte går igenom skyddskraven och ser till att man har godkända lås, galler för fönster om det behövs, etc. Det kan också ge avdrag vid exempelvis inbrott. 

Hur skiljer sig Gefvert från de större bolagen? 
Eftersom vi är ett litet bolag som har jobbat så länge med Sveriges professionella fotografer så måste jag säga att vi är extremt kunniga på fotografernas förutsättningar i sitt arbete. Våra företagslösningar är framtagna i direkt samarbete med SFF och har utvecklats under tid. Det gör att vi väldigt fort kan bedöma skador, men också försäkra fotografen till rätt premie. Den andra stora skillnaden är självrisken. Vår självrisk ligger på 1 000 kr. För de stora bolagen är det inte ovanligt med självrisker upp mot 9 000 kr. Vi vet att många fotografer kämpar för att få ihop sin ekonomi, då ska man inte bli dubbelt bestraffad om en kamera går sönder eller om man råkar ut för en olycka.