Tekniknyheter | 23 Sept 2019 | Magnus Fröderberg

Canon utvecklar fotorobot

Nyhetsbyråerna har börjat använda fotorobotar för att fjärrstyra kameror vid stora idrottsevenemang. Canon utvecklar nu en egen lösning.

Canon utvecklar fotorobot

Canon utvecklar en lösning för fjärrkontroll vid stillbildsfotografering som ger möjlighet att fjärrhantera kameror med utbytbart objektiv. Tekniken har utvecklats för att möjliggöra fjärrhantering av kameror vid stillbildstagning inom journalistik, till exempel under idrottsevenemang. Den lösning som nu är under utveckling använder ett centralbaserat system där kamerans optiska axel är vinkelrät mot enhetens rotationsaxel – och skapar en känsla liknande traditionella tagningsmetoder.

Det fjärrstyrda pan-tilt-kontrollsystemet och fjärrtillämpningen för kameran kan styra flera likadana system och kameror från en enda dator. En enda operatör kan alltså styra flera kameror och skapa ett effektivt fotoarbetsflöde, särskilt användbart vid sportfotografering. Med fjärrkontrollösningen kan fotograferna ta bilder från många olika vinklar och placeringar och få resultat som inte kan hanteras med konventionella tagningsmetoder.

Canon ska även vidareutveckla systemet så att det ska passa fler tillfällen än vid sportevenemang, till exempel för TV- och filmproduktion och för e-handel och fotoapplikationer.

Nyheten kommer från Fotosidan.se som vi har ett samarbete kring när det gäller proffsnyheter. Vill du läsa fler proffsnyheter surfa in här