abcdefefhsi
Tekniknyheter | 23 Aug 2007

De två blev en

De två blev en Nikon D3

Vid en av Nikons största lanseringar någonsin visades två nya DSLR, Nikon D3 och Nikon D300, tillsammans med en serie nya objektiv.

Det största intresset väckte Nikon D3, som är Nikons första digitala spegelreflex med fullformatssensor. Sensorn är konstruerad av Nikon och är en CMOS-sensor som bygger på de erfarenheter de fick vid konstruktionen av LBCast-sensorn i Nikon D2h. Sensorn har 12 milj pixlar, vilket medför att den enskilda pixeln blir så stor som 8,45 mikron.

Vid lanseringen av kameran sade representanter för Nikon att man var medveten om att kameran skulle komma att jämföras med Canon EOS-1Ds mkIII, som har en 21 megapixel-sensor. Man menade att man försökt utveckla en kamera som hade en bra balans mellan upplösning och hastighet. Därigenom räknade man med att kunna locka till sig ett bredare marknadssegment.

När Nikon kom med sin första digitala spegelreflex hade man bara en version, Nikon D1. Sedan införde man två olika versioner. För Nikon D2 valde man att ha en h- och en x-modell. H-versionen skulle ge hög hastighet och D2x skulle ge hög upplösning.

För den nya Nikon D3 har Nikon valt att återigen bara ha en version, men den ger både hög upplösning och hastighet.
Nikon har kunnat utnyttja den stora pixelstorleken till att få utmärkta brusegenskaper.

Vid pressvisningen visades bilder i 70 x 100 cm storlek, tagna med Nikon D3 vid 6400 ISO. Som en jämförelse visades bilder tagna med Canon EOS-1D Mark III vid samma ISO-tal. Brusigheten hos bilderna från Nikon D3 var betydligt lägre. Nikons representanter hävdade att bilderna var helt obearbetade och processade vid standardinställningar.

Inga kameror var tillgängliga för testning, men om testresultaten motsvarar vad som visas har Nikon gjort ett genombrott för fotografering i svagt ljus. I ett speciellt läge kan kameran ställas in på en känslighet på 25600 ISO. Särskilt anmärkningsvärt är det ju i skenet av den hårda kritik som sensorn i D2h fick för sin höga brusnivå.

Även det dynamiska omfånget ska vara förbättrad. Nikon hävdar att man kan räkna med mer än 1 stegs större dynamiskt omfång. Det är framförallt högdageråtergivningen som ska dra nytta av den större sensorn.

Även utan alla nyheter på sensorsidan är specifikationerna för Nikon D3 imponerande. I fullformat kan man ta upp till 9 bilder/sek. Med det beskurna läget, som används när man utnyttjar DX-optik, kommer man upp till en hastighet på 11 bilder/sek.

I det beskurna läget sjunker upplösningen till 5,5 megapixlar. Kameran skriver till kortet med det så kallade UDMA-protokollet, vilket gör att man kan utnyttja hela kapaciteten hos de nya korten, som t ex SanDisk Extreme IV och Lexars 300X.

Liksom på Canons proffsmodeller har Nikon infört ett LiveView-läge som använder kamerans stora 3" display som sökare. Man kan använda detta läge i två olika varianter, dels för handhållen fotografi, dels för stativfotografi. I det handhållna läget används sökarens 51 autofokuspunkter, men i stativläget kan fokuspunkten läggas var som helst i bilden.

Displayen är, som sagt, 3" stor och har en VGA-upplösning, alltså 640 x 480 pixlar. I och med en stor betraktningsvinkel är det enkelt att arbeta med kameran även när den inte är exakt framför fotografen.

http://www.nikon.se