Tekniknyheter | 5 Febr 2020 | Magnus Fröderberg

Fujifilm X100V – skarpare och vädertätad

Den femte generationen i X100-serien bjuder på de största förändringarna hittills. Kamerahuset är helt nytt och vädertätat. Objektivet är också nytt och skarpare det gamla.

Fujifilm X100V – skarpare och vädertätad

Bokstaven ”V” i namnet X100V är en romersk femma och står för att det är den femte generationen. ”S” i X100S står för ”second”, ”T” i X100T för ”third” och ”F” i X100F för ”fourth”. Får vi gissa att efterföljaren till X100V blir X100 VI?

Fujifilm har designat om kamerahuset helt. De har förenklat formen och tagit bort knappar. På så har kameran fått ett mer modernt utseende, men utan att förlora den analoga looken och likheten med föregående modeller.

Kamerahuset är vädertätat och gjort i aluminium. På baksidan finns en vinklingsbar skärm.

Under presentationen av X100V i London berättade Fujifilm att de det som hindrat dem tidigare från att ge kameran vädertätning och vinklingsbar skärm är att det skulle få kameran att bli större. Något som de till varje pris vill undvika. Genom att konstruera om hela kameran har de kommit över dessa hinder. Men för att nå full vädertätning måste filter användas på objektivet.

Objektivet har konstruerats om helt för att bli bättre utan att bli större. Med hjälp av två asfäriskt formade linselement har kantskärpan förbättrats påtagligt. Fujifilm har också kunnat göra autofokusen snabbare.

På insidan bjuder X100V på samma processor och sensor som X-T3, X-T30 och X-Pro3, nämligen en 26 megapixels bakbelyst CMOS-sensor. De här vitala inre organen gör det möjligt för kameran att filma i 4K med 30 bildrutor per sekund.

Två nya filmsimuleringslägen har tillkommit, Classic Neg som kom med X-Pro3 och Eterna som är lämplig för video eftersom den ger ett stort dynamiskt omfång.

Även hybridsökaren har gjorts om. Den har fått en oled-panel med ökad upplösning till 3,69 miljoner bildpunkter.  Den nya panelen ger högre kontrast, högre ljusstyrka, större färgrymd och snabbare uppdateringsfrekvens (100 fps).

Fujifilm X100V säljs i svart eller silver med start i mars. Det rekommenderade priset är 15.699 kronor inklusive moms.

Fujifilm X-T4 och fem nya objektiv

Under eventet i London som direksändes på Youtube berättade Fujiflm även att nästa kameralansering blir den 26 februari då X-T4 kommer att presenteras. Rykten säger att kameran kommer att få inbyggd bildstabilisering.

Fujifilm berättade också att de håller på att bygga ett nytt huvudkontor där de ska få plats med alla avdelningar under samma tak.

Tidigare har Fujifilm berättat om tre kommande objektiv, det ljusstarka porträttelet XF 50 mm f/1 och mellanformatsobjektiven GF 30 mm f/3,5 och GF 80 mm f/1,7. Vid eventet visade de upp fungerande prototyper och berättade mer om objektiven.

Telet XF 50 mm f/1 kommer att lanseras under våren och har väldigt snabb autofokus tack vare att det bara är de små bakre linselementen som rör sig under fokusering. Ursprungligen hade Fujfilm tänkt att göra ett XF 33 mm f/1 normalobjektiv, men det visade sig bli tungt och fick långsam autofokus.

Vidvinkeln GF 30 mm f/3,5 har utvecklats för att vara lätt. Det främsta användningsområdet är landskapsfoto och därför att har objektivets upplösningsförmåga och låg distorsion varit prioriterad. Man tänker sig också att det relativt kompakta formatet och låga vikten kan locka gatufotografer.

Det korta teleobjektivet GF 80 mm f/1,7 ska komplettera GF 110 mm f/2. Båda är främst tänkta för porträtt och ger en behaglig bakgrundsoskärpa. Att Fujifilm gör två så likartade objektiv beror till stor del på att de kan göra 80 mm-telet 20 procent mindre och 200 gram lättare. 

Under 2020 kommer ytterligare två objektiv att lanseras. Det rör sig om två XF-objektiv. Därmed växer XF-serien till 38 olika objektiv.

Nyheten kommer från Fotosidan.se som vi har ett samarbete kring när det gäller proffsnyheter. Vill du läsa fler proffsnyheter surfa in här