Hasselblad H2D med 39 megapixlar
Hasselblad fortsätter att utveckla H-serien. I den senaste H2D-39 används en sensor från Kodak på 39 megapixlar som har ett format på 36,7 x 49 mm. För att objektivens kvalitet ska matcha den höga upplösningen på sensorn har Hasselblad utvecklat en ny teknik som de kallar »digital APO correction« (DAC). Genom att hämta information om vilken brännvidd, bländare och avstånd som används kan optikfel korrigeras.
Eftersom Hasselblad har konstruerat objektiven vet de i detalj vilka fel som optiken har och kan därför beräkna hur bilderna ska korrigeras. Idag är det bara den kromatiska aberrationen som rättas till, men inom snar framtid räknar Hasselblad att kunna korrigera vignettering och distorsion också.
På de bilder som Hasselblad visade under presskonferensen syntes en klar skillnad mellan de bilder som inte har bearbetats och de som har fått denna korrigering. Eftersom Hasselblad hämtar informationen från objektiven helt automatiskt är också korrigeringen i Flexcolor, Hasselblads programvara för råfilskonvertering, helt automatiskt.
Färgåtergivning
Hasselblad har också arbetat med färgåtergivningen på sina bakstycken. Man har valt att inte arbeta med den lösning som konkurrenterna använder, det vill säga en profil för olika ljus och olika motivtyper. Istället har man valt att ta fram en enda inputfärgprofil som man valt att kalla Hasselblad RGB. Detta är alltså inte en ny arbetsfärgrymd utan är en beskrivning på bakstyckenas färgåtergivning.
Överst till vänster den generella profilen, till höger porträttprofilen, nedan till vänster produktprofilen från ett konkurrerande märke, till höger Hasselblads profil.
Det enda valet som användaren behöver göra är om man vill ha bra färgåtergivning som används vid normal fotografering, eller korrekt färgåtergivning som används vid reproduktionsfotografering. Avvikelsen från de förväntade färgerna anges till mindre än DeltaE=2 vid reproduktionsfotografering, vilket är ett mycket lågt värde.
I dessa bakstycken kan användare välja mellan tre olika metoder för att lagra bildfilerna. I studion kan bilderna lagras direkt på datorn eller på en portabel hårddisk. När man vill ha maximal flexibilitet kan man använda CompactFlash-kort. Tagningshastigheten är 35 bilder/minut. Bilderna lagras i ett format som kallas 3FR. Detta format kan konverteras direkt till DNG-format, vilket medför att bilderna kan öppnas direkt i Adobe Camera Raw eller Hasselblad Flexcolor.