Tekniknyheter | 22 Juni 2016 | Stefan Ohlsson

Hasselblads spegellösa mellanformatskamera

Hasselblad har tagit fram en spegellös mellanformatskamera, kallad X1D. Kamerahuset väger 725 gram och använder ett nytt objektivsystem, som idag innehåller två objektiv, 45 mm f/3,5 och 90 mm f/3,2.

Hasselblads spegellösa mellanformatskamera

Med en adapter kan också alla objektiv från Hasselbads H-serie användas. De nya objektiven kallas XCD och har en centralslutare med full blixtsynkronisering upp till 1/2000 sekund. Tiil hösten kommer serien att kompletteras med ett 30 mm objektiv. Brännvidderna blir då desamma som en gång i tiden fanns till Hasselblads X-Pan panoramakamera. Men till skillnad från denna kamera tillverkas kamerahuset helt och hållet i Sverige, med en sensor från Sony. Objektiven är utvecklade av Hasselblad, men tillverkas av det japanska företaget NItto. 

Trots den stora sensorn är kamerahuset mycket kompakt. Här i jämförelse med en professionell DSLR i småbildsformat.

Kameran har inbyggd Wi-Fi och GPS. Den kan filma i HD-upplösning är vädertätad. Sensorn som används i kameran är samma 50 MP CMOS-sensor som Hasselblad redan använder till sin H6D-50. Det innebär att den har en storlek på 43,8 × 32,9 mm. Hasselblad X1D fotograferar i hastighet upp till 2,3 bilder per sekund.

Inställningarna görs på den högupplösta touch-skärmen. Kameran har också en inbyggd elektronisk sökare med en upplösning på 2,4 MP. 

Kamerans skärm används för inställningar av kameran olika funktioner.

Hasselblads produktansvarige Ove Bengtsson säger att utvecklingen av kameran har gått på relativt kort tid, 18 till 20 månader. Detta eftersom man kunnat utnyttja mycket av det utvecklingsarbete som gjorts i och med H6D, som den delar sin elektroniska plattform med. 

Läs mer...