Nya Hasselbladare och nya digitala bakstycken
I början på september presenterade Hasselblad två nya kameror samt nya digitala bakstycken. Efter köpet och samgåendet med företaget Imacon har Hasselblad utvecklat en förbättrad H-kamera samt nya digitala bakstycken som förenklar och förbättrar digital fotografering i mellanformatet.
Hasselblad vill bli den ledande tillverkaren av kameror för ”high end digital photography”, och anser själva att de har den bästa kameran för både film och digitalt.
H2 är namnet på den nya kameran som är en vidareutveckling av modell H1, presenterad vid Photokina 2002. Denna kameramodell är gjord för att ta både filmmagasin och digitala bakstycken. Ny är också modell H2D som är gjord för enbart digital fotografering.
Nya H2 och H2D
Ett avtagbart och uppladdningsbart batteri har blivit en del av kamerans handtag och strömförsörjer både kameran och det digitala bakstycket. Vidare har kamerans kommunikation med det digitala bakstycket förbättrats med ett nytt interface, en ny kontakttyp som Hasselblad patenterat. Bl.a. ger kameran information om vilket objektiv som använts och med hjälp av ett datorprogram korrigeras objektivfel som kromatisk aberration (färgspridning).
Nu skall man inte tro att Hasselblads nya japanska objektiv är sämre än de tidigare gjorda av Zeiss. Tvärtom är de ca 20% bättre, men det är näst intill omöjligt att göra objektiv helt utan avbildningsfel, de skulle i så fall bli både extremt tunga och dyra. Det har tagit längre tid än beräknat att få en full serie av objektiv till H-kameran, men nu finns följande brännvidder: 35 mm/3.5, 50 mm/3.5, 80 mm/2.8, 100 mm/2.2, 120 mm/4 makro, 150 mm/3.2, 210 mm/4, 300 mm/4.5, zoom 50-110 mm/3.5-4.5. samt en brännviddsförlängare 1.7x. Med en adapter kan man använda gamla C och CF objektiv på H-kamerorna.
Tre nya digitala bakstycken
Ixpress CFH är anpassat speciellt för H2 kameran och får sin strömförsörjning direkt från kamerans batteri via en patenterad magasinsfattning. Ixpress CF132 och CF 528 är anpassade för att med olika adapterar passa till de flesta mellanformats- och storformatskameror. Ljuskänsligheten är valbar mellan 50 till 400 ISO.
Med CF132 kan man endast exponera ”single shot”, medan CF528 också tillåter ”multi shot”. Dessa två bakstycken har strömförsörjning från ett batteri på bakstyckets undersida. Av praktiska skäl har Hasselblad valt att inte göra ett eget batteri utan man kan använda Canons eller Sonys Li-ion videobatteri 7,2 volt.
De nya digital bakstyckena har plats för ett CF-kort (Compact Flash) som bilderna kan lagras på och kameran är då helt fri från kablar. Man kan också via FW-kabel lagra bilderna på en portabel hårddisk, t.ex. nya Image Bank, samt till en portabel eller stationär dator.
Behöver vi fler pixlar?
De nya digitala bakstyckena har 22 miljoner pixlar, där varje pixel mäter 9 mikron. Stora pixlar ger bättre färg- och tonomfång samt högre ljuskänslighet än små pixlar. Sensorformatet är 37x49 mm, en CCD-sensor från Kodak. Fler pixlar behövs inte för upplösningen skull, utan skulle endast minska moaré. Kodak har aviserat att de har en ny sensor med 39 miljoner pixlar, 6,8 mikron stora, under utveckling.
Bättre färgåtergivning och enklare hantering
Hasselblad har utvecklat och förbättrat färgåtergivningen i de nya digitala bakstyckena genom att noggrant analyserat färgspektret och anpassat färgkänsligheten så att hela spektret återges med större exakthet. Därmed slipper man olika inställningar för olika motiv, vilket finns på 35 mm SLR-kamerorna, t.ex. Skin Tone Caucasian, etc.
Bakstyckena har en mycket smart funktion som kallas IAA, Instant Approval Architecture, och som ger fotografen direkt information om den exponerade bilden är tekniskt bra. Då lyser en grön lysdiod och ett pip hörs. Ljudsignalen går att stänga av. En gul lysdiod indikerar varning, att bilden inte är 100%-ig tekniskt sett när det gäller autofokus eller exponering.
Här kan fotografen efter att ha bedömt bilden omgruppera den till grön bild eller röd, ej användbar. Man kan låta kameran visa endast grönmarkerade bilder, vilket gör det snabbt och enkelt att välja bilder. Behöver man mer plats på CF-kortet kan man enkelt radera alla rödmarkerade bilder. Informationen följer med bilderna över till datorns bildbehandlingsprogram.
Imponerad blir jag av den nya bildskärmen baktill på bakstyckena. Det är en ny s.k. OLED skärm tillverkad av Kodak. Hög upplösning och ljusstyrka ger en perfekt återgivning av bilden även i solsken. Med en knapptryckning förstorar man stegvis bilden för kritisk granskning av skärpan. Den kan också visa flera bilder samtidigt.
Fotografera direkt till DNG-formatet
Ett samarbete mellan Hasselblad och Adobe har lett till att man nu kan öppna bilderna direkt i Photoshops Camera Raw eller andra program som stöder DNG-formatet, ett öppet och plattformsoberoende filformat. Hasselblads egen programvara FlexColor finns nu i version 4.5 för både Mac och PC/Windows.
Med detta program kan fotografen skapa ett arbetsflöde med största möjliga kontroll för en studiofotograf. Bland intressanta funktioner märks bl.a. Live video, Multishot, Overlay masking, High volume workflow, Support for multicamera platform.
Stark produkt och varumärke
Hasselblad har utan tvekan ett av marknadens starkaste varumärke inom yrkesfotografin och åtnjuter ett obrutet förtroende. Med den nya H2 kameran och de digitala bakstyckena har de en produkt av högsta kvalité som idag ingen annan kan konkurrera med.
Jag ser bara ett problem och det är prisnivån. Hur många fotografer har råd med en nyinvestering på en ca 350.000:- för en utrustning med H2, bakstycke och objektiv? Ett betydligt billigare alternativ om man redan är Hasselbladsägare är att använda sin gamla kameramodell och köpa ett av de nya digitala bakstyckena. Under hösten kommer Hasselblad med en priskampanj där man kan köpa ett D96V bakstycke med 16 milj. pixlar, 38x38 mm sensor, för 79.000:- och då får man en 503 kamera på köpet.
Hasselblads största konkurrent när det gäller digitala kameror är Canons SRL med sensorformat upp till 24x36 mm. Skall man på detta lilla format få in 16 miljoner pixlar, som krävs för bilder med hög upplösning, blir varje pixel väldigt liten och det ger utan tvekan sämre bilder än med en stor sensor med större pixlar.
Hasselblad kommer framöver att ha sin utveckling och tillverkning av kamerorna i Göteborg, medan den digitala avdelningen för bakstycken och skannrar kommer att vara kvar i Köpenhamn.
En intressant nyhet för mig är att det är Hasselblad som tillverkar Leicas digitala bakstycke till R8/R9 kamerorna. Hittills har de tillverkat ca tusen stycken och fick nyligen en order på lika många till.
Priser: H2 kamerahus 22600:-, H2D kameran 229000:-, CFH och CF-132 bakstyckena 219000:- och CF528 269000:-
TEXT: Hans Hansson