Tekniknyheter | 26 Febr 2019 | Magnus Fröderberg

Nytt tele: Sony FE 135 mm f/1,8 GM

Sony lanserar ett ljusstarkt 135 mm tele med relativt låg vikt. Det väger 950 gram, vilket kan jämföras med 1 230 gram för Sigma 135/1,8 Art. Samtidigt kommer Sony med en trådlös bluetooth-fjärrkontroll.

Nytt tele: Sony FE 135 mm f/1,8 GM

Den optiska konstruktionen består av 13 linselement i 10 grupper, varav ett är asfäriskt slipat och sitter tillsammans med ett Super ED-element i objektivets främre del. Dessa två linselement ska minimera uppkomsten av olika aberrationer. Frontlinsen har fluorbehandling för att skydda mott fett, smuts och väta. Objektivet är vädertätat. 

Det asfäriska linselementet kallar Sony för XA (extreme aspherical), vilket innebär att ytan är extremt jämn. Det innebär i sin tur att oskärpecirklarna blir utan mönster (lökringar). Bländaren har 11 blad vilket ger runda oskärpecirklar när objektivet är nedbländat. Klicklägena i bländarringen kan kopplas ur.

Objektivet har fyra fokusmotorer, två för varje fokusgrupp. Detta ska ge mycket snabb fokusering och möjliggör även en kort närgräns på 0,7 meter (skala 1:4). Den manuella fokuseringen är linjär, vilket är viktigt för videofotografer. Objektivet har två programmerbara funktionsknappar.

Sony FE 135/1,8 börjar levereras i april. USA-priset är 1900 dollar.

Sony RMT-P1BT är namnet på en ny trådlös fjärrkontroll som använder bluetooth-teknik för att styra kameran. USA-priset är 80 dollar.