Tekniknyheter | 28 Maj 2021 | SFF

Panasonic lanserar Lumix GH5 II och aviserar Lumix GH6

Panasonic lanserar Lumix GH5 II och aviserar Lumix GH6

Panasonic Lumix GH5 II (GH5M2) är en uppdaterad version av GH5 med bättre videofunktioner och autofokus. Framöver kommer även en mer avancerad Lumix GH6 och ett nytt matchande MFT-objektiv.

Panasonics tanke är att bygga upp en hel serie av GH-modeller där GH5 är billigast och GH6 är mest av avancerad. GH5 II är tänkt att vara mellanmodell.

Lumix GH5 använder samma 20 megapixel-sensor som GH5, men den har fått antireflexbehandling. GH5 II har också en kraftigare processor än sin föregångare. Den nya processorn ger bättre autofokusprestanda och effektivare bildstabilisering upp till 6,5 EV-steg.

Med GH5 II blir det möjligt att lagra 4K DCI och 4K UHD i 10 bitar med 4:2:0 färg i 60p på minneskort. Föregångaren GH5 kan bara lagra det på extern inspelare.

Panasonic har utvecklat möjligheter att streama video till mobiltelefoner och över wifi-nätverk. En välkommen nyhet är att kameran kan laddas eller drivas av en powerbank med PD-stöd (Power Delivery).

Andra nyheter är ett förbättrat menyer och möjlighet att addera fler funktioner via firmware. Panasonic utlovar att GH5 II ska få stöd för fjärrstyrning via USB från en mobiltelefon genom en firmware-uppdatering. Det kommer också blir möjligt att live streama video via RTP/RTSP och IP. Funktionen Live View Composite som gör det möjligt att se hur bilden växer fram under exponeringens gång ska också läggas till.

Panasonic Lumix GH5 II börjar säljas i juni.

Lumix GH6 får helt ny sensor

Den kommande toppmodellen Lumix GH6 får en helt ny sensor. Med tanke på att kameran klarar av att video i 10-bitars 5,7K/60p är det troligen fråga om en sensor med 24 megapixel.

Med nedsampling till 4K går det att lagra i 120p, 10-bitar och 4:2:2-färg.

Lumix GH6 kommer att lanseras mot slutet av året och USA-priset blir omkring 2.500 dollar.

Den här tekniska nyheten kommer från Fotosidan.se som  SFF/ Fotografisk Tidskrift har ett samarbete med när det gäller tekniska nyheter riktade till proffs.  Vill du läsa ännu fler nyheter surfa in här.