Photokina – fredag
På flygplatsen på väg hem är det nu dags att summera 5 dagar av mässbesök. Under de år som jag besökt Photokina har mässan genomgått stora ändringar. Hela den resa som vår bransch har gjort från analogt till digitalt har skett under denna period.
Under de första mässorna ställde alla frågan om framtiden skulle bli digital eller om vi skulle fortsätta att använda film. Vi kan väl säga att den diskussionen är avslutad. Fotografi är digital, även om det finns filmanvändare kvar och det kommer det finnas under lång tid framöver.
Att under mässorna under 1992, 1994 och 1996 föreställa sig att Kodak skulle vara ett litet företag på mässan, att Agfa och Polaroid skulle ha försvunnit och Sony, Samsung och Panasonic skulle bli stora utställare på mässan och också viktiga aktörer i den fotografiska branschen, det hade varit svårt, mycket svårt.
Polaroid är faktiskt inte helt försvunnet. Varumärket har köpts och används för att sälja väskor, stativ och andra tillbehör.
Något annat som ingen trodde skulle ske var kollapsen för storformatsfotografi och den minskade rollen som mellanformatsfotografi spelar idag. Visst finns Linhof, Sinar, Arca och flera andra storformatstillverkare kvar, men i en helt annan roll.
Jag har hört att man uppskattar att sälja 6000 kameror i mellanformatssektorn i år. Under de bästa åren för mellanformat såldes mer än 100 000 kameror. Det är inte konstigt att tillverkare som Rollei, Bronica och Contax gett upp, nästan märkligare att vi har kvar så många som vi har.
Det ska också bli intressant att se hur Pentax beslut att börja sälja kameran på alla marknader slår ut. Leica börjar också bli en väsentlig aktör på denna sektor, nu när de faktiskt börjat leverera sin S2 och så småningom får ett ordentligt objektivsortiment. Medför det att intresset för mellanformat ökar och att vi kommer upp i femsiffriga nivåer på försäljningen? Eller kommer det bli att två slår den tredje och vi kommer få se fler nedläggningar?
Tidigare såg många tillverkare den professionella marknaden som en dragkraft för amatörmarknaden. Att ha en professionell modell lockade köpare, även om de aldrig tänkte köpa en sådan kamera. Detta har i stor utsträckning försvunnit och jag tvivlar på att de nya aktörerna kommer att ta fram kameror som vänder sig mot yrkesmarknaden. Det är inte bara att skapa en sådan kamera, det gäller att skapa ett brett objektivsortiment och en supportstruktur som professionella fotograferna behöver. Kostnaden för detta är alltför hög för att det ska vara intressant.
Det lämnar oss med Nikon och Canon. Men även de kommer inte att tjäna pengar på proffsen, utan det är amatörerna som ska köpa kameror i en utsträckning som räcker till för att dessa företag ska ha råd med att utveckla proffskameror. Att det går snabbt att tappa marknadsandelar om man inte följer med i utvecklingen är Photokina en utmärkt spegelbild av.
Och vad är hett idag? Tre områden; video, 3D och spegellösa kameror. Att sammanväxten mellan stillbildskamerorna och videokameror kommer att fortsätta är självklart. Att spegellösa kameror kommer att bli ett viktig segment är lika klart, men frågan är hur stort detta segment blir. Vissa företag verkar tro att dessa kameror kommer att medföra att alla DSLR-kameror i amatörsektorn försvinner och ersätts med spegellösa systemkameror. Andra är inte lika övertygade. Men att de kommer att ta en bra bit av detta segment tror alla, likaså kommer de mest avancerade kompaktkamerorna ha en tuff konkurrens av dessa kameror. Också nedifrån, bland de enklare modellerna, kommer kompaktkamerorna att möta konkurrens, men då av mobiltelefonerna.
Även om 3D har varit en trend som kommit och gått sedan 1870-talet, så är nog 3D här för att stanna denna gång. TV- och spelmarknaden kommer att svara för detta. Hur viktigt det blir inom stillbildsmarknaden, det återstår att se. De exempel jag har sett på Photokina är inte så övertygande, med en 3D-effekt som känns överdriven och fejkad. Det kan vara barnsjukdomar som man kommer att kommer tillrätta med, men inte är det så självklart att amatörbilderna blir bättre med 3D som det var när färgen kom in under början av 60-talet.
Och återigen, du kanske tror att detta inte spelar någon roll hur det går för företagen i amatörsektorn, men jag hoppas att du insett att det är där som företagen ska skrapa ihop de pengar de behöver för utvecklingen av proffsmodellerna.Välmående företag tycker sig ha råd att utveckla professionella kameror, företag som kämpar för sin överlevnad gör det inte.
Photokina
Hur går det för mässan då? Många jag talat med säger att mässan spelar en mindre och mindre roll. Samtidigt har besökssiffrorna ökat under mässans första dagar jämfört med 2008. Också internationella besökare har ökat. Utan tvekan har många i år skruvat ner sitt deltagande, satsat på en mindre monterstorlek och man har inte lagt ut lika mycket på en häftig monter. Sådana företag som Adobe och Microsoft deltog i år inte. Jag har träffat färre svenska fotografer i år, men det är en trend som pågått under flera år. Som arena för produktlanseringar har den också förlorat sin roll.
Vilka var de häftigaste produkterna i år? En indikator är att kolla vilka produkter som har utsetts som Photokina Hot Stuff. Här finns sådana produkter som Basiccolors skärmkalibrator Discus, Canons EOS 60D, Epsons 17"-skrivare 4900, Fujis kompaktkamera X-100, Nikons 35 mm f/1,4 och Sigmas DSLR SD-1. Jag tror inte detta är produkter som kommer att skriva om den fotografiska historian. Är det så att vi har kommit ut ur de mest turbulenta åren och nu kommer få se en mer gradvis utveckling på våra produkter?
De sista montrarna jag hann med att besöka var Leica, Epson och Sigma
Leica
Jag är alltid förvånad över hur stort intresset är för samlarversioner av sådana kameror som Leica och Hasselblad. Hasselblads Ferrariversion lär bli enkel att sälja slut på, Leicas specialversion av M9 i titan blev slutsåld så fort den annonserades. Men här har man inte bara målat den i en annan färg eller satt på en liten plakett, här har Walter de’Silva, chefsdesigner på Wolksvagen Group, fått fria händer att inte bara göra om skalet utan också funktioner. Mätsökarramarna är till exempel inte längre inprojicerade, utan använder lysdioder istället.
Leica M9 efter det att Walter de’Silva har ändrat lite på den
Mer intressant än samlarkameror är Leica S2. Kameran introducerades vid förra Photokina, men Leica har haft problem med att få igång leveranserna. Nu är man igång med produktionen, men fortfarande finns det ett stort antal order som man inte har hunnit leverera än.
Leica har nu också berättat över vilka objektiv som man utvecklar, så till de befintliga 4 objektiven kommer det 3 nya. Leica tror att man kan bli marknadsledande i mellanformatssegmentet. De bedömer att de idag har 10-15 %. Vilka fotografer som man siktar på är kanske inte så mycket studiofotografen som fotograferar produktbilder, snarare modefotografen som rör sig mellan location och studio. En bra liknelse är nog att de som gillade Pentax 67, de kommer att gilla Leica S2.
Epson
I Epsons monter fanns tre nya skrivarmodeller, dels Epson 4900, dels Epson 7890/9890. Epson 4900 är utformad på samma sätt som sina större versioner, det vill säga utöver de vanliga CcMmYKK har man också adderat orange och grönt. Man har också lyckats få en spektrofotometer i denna 17" skrivare. Det kommer säkert bli en attraktiv skrivare för provtryck, men även för de som vill ha koll på sina utskrifter är en inbyggd spektro en fördel. I Epsons utskriftsprogram Mirage finns nu en funktion för att validera utskriften. En färgstripp skrivs ut och mäts upp och jämförs med referensens färgvärden.
Epson 4900 har en inbyggd spektrofotometer och en automatisk växling mellan rulle och ark
De två andra skrivarna bygger på samma chassi som Epson 7900 eller 9900, men har inte dessa extrafärger som finns i de dyrare versionerna. Man siktar på fotografer med dessa 24" och 44" skrivare. Den lilla förlust i färgomfång som man får när inte grönt och orange är inkluderade är inte märkbar i de allra flesta bilder.
Man har också utvecklat ett valideringsprogram för de labb som är Digigraphie-certifierade. På så sätt kan labbet garantera att utskrifterna håller samma kvalitet, även om utskrifterna sker med flera månaders mellanrum.
Sigma
Från Sigma kommer en ny spegelreflexkamera försedd med en Foveonsensor på drygt 14 MP. Sigma betecknar denna som ett n 46 MP-kamera, eftersom varje pixel är känslig för alla tre färgerna. Registreringen sker på olika nivåer i pixeln. Det gör att Sigma slipper använda ett AA-filter, vilket ger en högre skärpa.
Sigma SD-1 med Foveonsensor
Det kom nog som en överraskning för de flesta att Sigma fortsatt med en ny spegelreflexkamera med Foveonsensorn. Framförallt är många överraskade över den höga upplösningen. Hittills har sensorn haft en upplösning på mindre än 5 MP. När jag testade föregångaren och jämförde detaljåtergivningen med en kamera med 12 MP så gav 12 MP en aning bättre upplösning. Så nu när Sigma kommer med en 14 MP sensor bör det innebära att kameran ger en upplösning motsvarande 25 MP. Orsaken till detta är naturligtvis den speciella konstruktionen på Foveonsensorerna.
Trots detta ser inte Sigma detta som en kamera som kommer att användas av proffsfotografer. Det är framförallt natur- och landskapsfotografer som Sigmas representant sade att man siktade på.