Tekniknyheter | 10 Dec 2023 | Sara Arnald

Snabba upp ditt arbetsflöde

Vår teknikredaktör Sara Arnald om hur du kan använda AI som en hjälpande hand.

Snabba upp ditt arbetsflöde

Foto: Photoshop

AI kan ses som en konkurrent, och vi kommer antagligen förlora ett och annat uppdrag till denna nya outtröttliga (men lite slarviga) nykomling. Generativ AI innebär förstås också att nya yrkesroller inom fotografin kommer dyka upp, till exempel prompt-experter. Dock måste en AI-operatör vara väl insatt i fotografisk bild för att kunna bedöma om resultatet är bra nog. Och retuschörer kommer antagligen att arbeta mer med att göra AI-bilder mer verklighetstrogna istället för att förbättra ”äkta” fotografier. Frågan är om det verkligen sparar tid och resurser i det långa loppet.

Även om du inte känner dig lockad av att använda generativ AI bör du lära dig mer om hur AI-verktyg kan användas för att göra din yrkesvardag lättare. Genom att nyttja AI för att automatisera svåra och tråkiga uppgifter som inte har med kreativitet att göra kan du få mer tid över till annat – inte minst att göra fler uppdrag

Tänk på AI som en hjälpande hand som kommer och hjälper dig att rensa all svamp efter en lång tur i skogen. Du får njuta av naturen men slipper allt det tråkiga. När du slår dig ned vid din arbetsplats efter en fotografering kan AI förenkla sortering och val av bilder. Dessutom kan den hjälpa dig med något som ofta är mer tidskrävande: lokala ändringar som styrs av masker och markeringar.

Masker och markeringar
Bildbehandling handlar i stort sett uteslutande om ändring av färg, ljushet och kontrast. Det svåra är att göra markeringar och masker som applicerar justeringar precis där vi vill ha dem och ingen annanstans. Fram till för något år sedan var automatiska masker och markeringar mycket rudimentära, för nästan alla lokala justeringar krävdes manuellt jobb med att måla i masker och matematiska specialknep för att räkna ut luminiscensmasker, kantmasker och göra friläggningardd utifrån kanaler. Dessutom fick allt detta vänta tills bilden kom in i Photoshop. Numera finns möjligheter att välja ut delar av bilden i råkonverteringen, vilket ger stora fördelar för bildkvaliteten – inte minst för att rädda problemområden.

AI förenklar dessa operationer betydligt och ger möjlighet att skapa masker och markeringar på nya sätt. Möjligheten att i Photoshop välja objekt med verktyget Objektmarkering gör snabbmarkering av de flesta objekt med hög precision, även snåriga objekt såsom träd och hår. Jämfört med de tidigare AI-stödda verktygen för att välja motiv är detta nu ett steg vassare då det i stort sett är att göra markeringar genom att peka och klicka på ett objekt. Se bara till att dubbelkolla maskerna som skapats efter dessa markeringar. Det är fortfarande långt från alltid som AI tar rätt beslut och du kan behöva korrigera för hand eller öka maskens täthet med levels. Men grovjobbet gör AI åt dig och du har alltid möjlighet att göra maskkanter mjukare om det behövs.

Du kan också använda funktionen Ta bort och fyll i markering för att ta bort oönskade objekt från bilder, även sådana med komplexa bakgrunder. Och vill du ersätta en tråkig himmel finns ett AI-verktyg även för detta: Ersätt himmel.

Möjligheter att synka masker
När det gäller masker är det ändå i råkonverteringen du har bästa möjligheten att spara tid. Genom att låta AI markera objekt, bakgrunder, luminiscensintervall eller färgområden och sedan synka dessa masker mot andra bilder (på samma sätt som du synkroniserar andra justeringar)dd kan du snabbt göra avancerade ändringar med några få klick – till exempel över en stor mängd headshots mot liknande bakgrund. Denna typ av masksynkronisering har funnits i Lightroom och Camera Raw en tid men under hösten har Capture One kommit ikapp. AI-maskningen i Capture One är lite annorlunda uppbyggd och ligger i anslutning till programmets lagerfunktioner. Maskeringsverktyget påminner med sin ”AI-select”-pensel mer om Photoshops Objektmarkering. Även i Capture One kan du synka masker mellan flera bilder, men då genom att först spara maskerna i en Style.

Tyvärr kan varken Camera Raw/Lightroom eller Capture One exportera maskerna för användning i Photoshop. Kanske blir det nästa steg?

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer

Foto: Jenny Gustafsson