Tekniknyheter | 3 Juni 2019 | Magnus Fröderberg

Tamron SP 35/1,4 Di USD är superskarpt

Tamron firar 40 år med att lansera sitt bästa objektiv hittills under företagets historia: Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD.

Tamron SP 35/1,4 Di USD är superskarpt

Tamron är kända för att producera flera riktigt bra objektiv, men det här objektivet ska vara något alldeles extra. I ett pressmeddelande beskriver de SP 35/1,4 Di USD som deras “optiskt mest perfekta objektiv”. Skärpan ska vara hög över hela bildytan redan med full bländaröppning (f/1,4). Med måttlig nedbländning uppges detaljåtergivningen vara “exceptionell”.

Den optiska konstruktionen består av 14 linselement indelade i 10 grupper. Där ingår bland annat tre asfäriska linselement som korrigerar mot bildfel som sfärisk aberration och astigmatism. Fyra linser av LD-glas (Low Dispersion) håller nere kromatisk aberration, det vill säga oönskade färgblödningar vid motivdelar med skarpa konturer. Mängden kromatisk aberration uppges vara så låg att den i praktiken är osynlig.

Bländaren har 9 blad och den optiska konstruktionen sägs vara gjord för att ge en mjuk bakgrundsoskärpa. Objektivet är vädertätat och frontlinsen har en fluorbeläggning som skyddar mot väta, fett och damm. Det yttre höljet är gjort för att minska uppkomsten av repor. 

Tamron SP 35 mm f/1,4 Di USD är det första objektivet som använder Tamrons nyutvecklade antireflexbehandling BBAR-G2 som uppges vara uppenbart bättre än den tidigare versionen BBAR. 

Objektivet kan kalibreras och uppdateras med hjälp av Tamron Tap-in Console. Det säljs med Canon EF- och Nikon F-fattning. Tamron uppger att objektivet även ska fungera med Canon RF- och Nikon Z-fattning med hjälp av tillverkarnas adaptrar.

Tamron SP 35/1,4 Di USD väger 815 gram i Canon-version och 805 gram i Nikon-version. Filterdiametern är 72 mm och närgränsen är 30 cm.

Det rekommenderade priset är 11 799 kronor inklusive moms. Säljstart i slutet av juni.

 Nyheten kommer från Fotosidan.se som vi har ett samarbete kring när det gäller proffsnyheter. Vill du läsa fler proffsnyheter surfa in här