Tekniknyheter | 17 Okt 2007

Tredje generationens Spyder

Tredje generationens Spyder Spyder III

För många är en Spyder liktydigt med en skärmkalibrator. Och Colorvisions Spyder-kalibratorer har också sålt i stora mängder som det första systemet för skärmkalibrering med en »rimlig prislapp«.

Den första generationens kalibratorer var kanske inte de allra bästa. Det fanns en rätt stor variation mellan olika exemplar. Spyder II var ett stort steg framåt, men många ansåg att det medföljande programmet var för långsamt. När jag testade denna kalibrator gentemot konkurrenterna med ett fristående kalibreringspogram fick jag dock ett mycket bra resultat, helt jämförbart med andra, betydligt dyrare kalibratorer.

Nu har man släppt den tredje generationens mätare. Bland förbättringarna märks en högre ljuskänslighet som ska göra kalibreringen mer exakt i de mörka valörerna, ett större färgomfång som ska förbättra kalibreringen av de nya skärmarna med ett utökat färgomfång.

Man har också lagt in en mätare som mäter det befintliga ljuset i rummet. Om ljusnivån sjunker eller stiger jämfört med när kalibreringen gjordes varnas användaren. Man kan också använda denna externa mätare för att kalkylera hur ljust som skärmens vitpunkt ska vara i förhållande till det befintliga ljuset.

Spyder III kan kalibrera skärmar och projektorer utan extra tillsatser. En bra och billig projektorkalibrering är en alltmer efterfrågad funktion efterhand som alltfler använder en dataprojektor för bildpresentationer.

Det medföljande programmet har fått en rad nya funktioner som underlättar kalibreringen även för användare som inte är experter på skärmkalibreringen. Samtidigt har man fått till en snabbare kalibrering. En fullständig kalibrering tar halva tiden jämfört med en kalibering med Spyder II. Eter den första, fullständiga kalibreringen, kan man göra en snabb kalibreringskontroll. Programmet avgör då om det räcker med smärre justeringar av skärmens inställningar eller om det krävs en fullständig omkalibrering.

Samtidig som man lanserar den nya Spyder III droppar man namnet Colorvision. Moderföretaget heter Datacolor och nu ska man använda namnet Datacolor Spyder.

http://www.datacolor.ch