Tekniknyheter | 20 Juni 2019 | Magnus Fröderberg

Två spegelfria kameror från Hasselblad

Hasselblad lanserar X1D II, en efterträdare till spegelfria X1D, och retroinspirerade 907X som passar ihop med det nya bakstycket CFV II 50C. Det kommer också ett zoomobjektiv i X-serien.

Två spegelfria kameror från Hasselblad

Hasselblad X1D II 50C har samma 50 megapixel-sensor som föregångaren X1D 50C, men är förbättrad på ett flertal punkter.

Framförallt ska kameran upplevas rappare med kortare uppstartstid, kortare fördröjning av avtrycket och snabbare serietagning (2,7 bilder per sekund). Även blackouttiden mellan exponeringarna har kortats.

Både skärmen och sökaren har blivit mer högupplösta. Skärmen har även vuxit i storlek till 3,6 tum. Uppdateringsfrekvensen för skärm och sökare har ökats med 62 procent till 60 bildrutor per sekund. Den nya skärmen kan användas för att välja fokuspunkt.

Hasselblad uppger att menysystemet har förbättrats så att det fungerar mer logiskt. Sökaren kan nu visa menyerna så att man slipper ta ned kameran från ögat för att ändra inställningarna. 

En GPS-modul har byggts in i kamerahuset så att man slipper använda en extern GPS-modul för att lagra geodata.

Hasselblads app Phocus Mobile 2 kan ladda ner både jpeg- och råfiler från X1D II till en Apple Ipad Pro eller Ipad Air (2019) via en USB-C-kabel. Det går även att styra kameran från appen.

Hasselblad X1D II 50C kostar cirka 64 500 kronor inklusive moms och blir därmed en stark konkurrent till Fujifilm GFX 50R.

Hasselblad 907X och CFV II 50C

Hasselblad har sedan en längre tid tillbaka erbjudit digitalbakstycken som passar deras klassiska kameror, den så kallade V-serien. Nu uppdaterar Hasselblad bakstycket och passar samtidigt på att introducera ett kamerahus med matchande V-design, men med fattning för X-objektiven.

Kamerahuset heter 907X och liknar vidvinkelkamerorna SWC. Precis som med SWC-kamerorna finns en matchande optisk sökare. Det går också att köra till ett extra handgrepp. Namnet 907X kan ses som en homage till SWC-kamerorna. De senare modellerna heter 903 och 905. X:et indikerar att 907X är en del av X-systemet.

Kamerahuset och bakstycket kommer att presenteras närmare senare i år, men det framgår av Hasselblads pressmeddelande att bakstycket har fått en vinklingsbar skärm och det inbyggda batteriet kan laddas via en USB-C-kabel.

Hasselblad XCD 35-75 mm f/3,5-4,5

Hasselblad utökar X-systemets objektivprogram med ett zoomobjektiv: XCD 35-75 mm f/3,5-4,5. Enligt Hasselblad är objektivet den skarpaste zoomen på marknaden.

Hasselblad XCD 35-75 mm f/3,5-4,5 har liksom övriga X-objektiv inbyggd centralslutare så att blixtar kan användas med upp till 1/2000 sekunds slutartid utan effektförlust. Bildvinkeln motsvarar 28-55 mm med småbild.

Enligt Hasselblads optiska chefskonstruktör Per Nordlund är objektivet det bästa som Hasselblad hittills utvecklat. Det är lika skarpt som objektiven med fast brännvidd. Per Nordlund vågar till och med säga att objektivet är det skarpaste zoomobjektivet på marknaden.

Objektivet väger 1 115 gram och har 77 mm filterdiameter. Närgränsen varierar mellan 42 och 60 centimeter beroende på brännvidd.

Priset hamnar på cirka 58 000 kronor inklusive moms när objektivet börjar levereras i oktober.

Nyheten kommer från Fotosidan.se som vi har ett samarbete kring när det gäller proffsnyheter. Vill du läsa fler proffsnyheter surfa in här