Nyheter | 20 Sept 2018 | Jenny Morelli

Lekfullt och ungt på Unseen

Fredag 21 september öppnar den experimentella och ungdomliga fotofestivalen Unseen i Amster­dam. F intervjuar den konstnärliga ledaren Emilia van Lynden och presen­terar de fem finalisterna i ING Unseen Talent Award.

Lekfullt och ungt på Unseen Foto: Eva O'Leary

"Mommy and Me" från Eva O´Learys serie "Happy Valley" 2016.

Emilia van Lynden, konstnärlig ledare på Unseen, känner sig förväntansfull och glad så här en vecka före invigningen av den årliga fotofestivalen Unseen som startade för sju år sedan.

Foto: Sophie Wright

– Det har varit och är väldigt kul att arbeta med festivalen i år. Jag ser fram emot nästa vecka och öppningen. Särskilt roligt ska det bli att träffa alla konstnärer och fotografer som medverkar, säger hon över Skype.
Van Lynden tog över ledningen för två år sedan och har jobbat hårt hela året med att planera programmet och ta hand om medarbetare, partner och deltagare. Festivalen vilar på flera olika ben, kommersiella, utbildningsmässiga och konstnärliga.
Femtio gallerier från hela världen visar upp och säljer fotografi i den gamla runda gasfabriken Westergasfabriek. Här på området finns även en stor fotoboksmarknad med över 70 oberoende förlag och bokhandlare. Under tre dagar pågår samtal om dagens och morgondagens fotografi. Aperture och europeiska Futures är medaktörer och ansvariga för programmet. Under titeln CO-OP erbjuder festivalen en plattform för internationella samarbetsprojekt, experiment med nya sätt att visa fotografi och här ryms även andra konstformer som illustration, film, design, video, dataanimering. Festivalen släpper även Unseen Magazine, en ambitiös publikation med intervjuer med alla de deltagande fotograferna. I år finns även environmental photography med i utställningen When records melt som handlar om de globala klimatförändringarna. Och detta är bara en bråkdel av vad som händer.

Om den kända festivalen Paris Photo är traditionstyngd och (synnerligen!)dyr för gallerister att synas på är Unseen billigare och har tydligare framåtblick. Galleristerna som kommer från hela världen vågar helt enkelt ta större risker med de konstnärer de lyfter fram. Detta mod ger hela festivalen en atmosfär av framåtanda, experimentlusta, lek och ungdom. Nästan 90 fotografiska verk premiärvisas och det är ovanligt många för att vara en kommersiell konstmässa.

Alexey Shlyk (född 1986, Belarus) hämtar ofta inspiration från den gör-det-själv-kultur som blomstrade i hans hemland Belarus under Sovjettiden. alexeyshlyk.com

Varje år utser en internationell jury fem finalister till ING Unseen Talent Award. I år är det ungerska fotografen Dávid Biró, finska fotografen Jaakko Kahilaniemi, holländska Pauline Niks, irländska Eva O’Leary och Alexey Shlyk från Belarus som valts ut av en internationell jury.

Dávid Biró (född 1992, Ungern) Biró fascineras av teknologins påverkan på hur människor ser på världen och hur vi upplever den fotografiska bilden. Han anser att kameran är en förlängning av den mänskliga blicken och vill undersöka våra uppfattningar om verklighet och kunskap. birodavid.com

Ungraren Dávid Biró fascineras av teknologins påverkan på hur människor ser på världen och hur vi upplever den fotografiska bilden. Han anser att kameran är en förlängning av den mänskliga blicken och vill undersöka våra uppfattningar om verklighet och kunskap. Jaakko Kahilaniemi vänder blicken till hur människan förhåller sig till miljö och hur vi påverkar den. Han försöker utmana sig själv och öka sin förståelse kring olika visuella perspektiv. Pauline Niks ifrågasätter autenticiteten hos det dokumentära fotografiet genom att bland annat visa på kopior av olika kinesiska arkitektoniska verk, bland annat kinesiska muren. Eva O’Leary sätter fokus på mainstream media och vilka effekter den har på vårt samhälle. Alexey Shlyk hämtar inspiration från den gör-det-själv-kultur som blomstrade i hans hemland Belarus under Sovjettiden.

Jaakko Kahilaniemi (född 1988, Finland) vänder blicken mot hur människan förhåller sig till miljö och hur vi påverkar den. Han försöker ständigt utmana sig själv och öka sin förståelse kring olika visuella perspektiv. jaakkokahilaniemi.com

Pauline Niks (född 1982, Holland) ifrågasätter autenticiteten hos det dokumentära fotografiet genom att bland annat visa på kopior av olika kinesiska arkitektoniska verk, bland annat kinesiska muren. paulineniks.com

 

Eva O’Leary (född 1988, Irland) har fokus på mainstream media och vilka effekter den har på vårt samhälle Hon ställer frågor om feminism, ursprung och personlig identitet. evaoleary.com

I två månader har dessa fem coachats av och arbetat tillsammans med den välkände filmaren/fotografen/installationskonstnären Isaac Julien som arbetar i gränslandet mellan film, media och konst. Julian är född i England 1960 och har rönt stora framgångar med sina undersökningar av sexualitet, skönhet, ras och identitet.

Talangjakten syftar helt enkelt till att lyfta och sporra unga europeiska begåvningar och presentera deras verk för en större global publik. Den 20 september koras vinnaren som får 100 000 kronor. Men van Lynden framhåller:

– Alla är vinnare och den konstnärliga processen och alla möten de får här är viktigare än själva priset.

I år har finalisterna arbetat på temat ”nya horisonter, förhoppningar och faror inför framtiden” och deras verk kommer att premiärvisas på Unseen.

– Det har varit en otroligt rolig och spännande erfarenhet att följa de här unga konstnärerna. Vi vill ju att Unseen ska fungera som en plantskola och kunna ge unga begåvningar en chans att få visa vad de gör, öppna dörrar för dem och se till att de får träffa kuratorer, intendenter, konstköpare, redaktörer och publik från hela världen.

Van Lynden, som har en bakgrund i konstvärlden, tycker att Unseen (och faktiskt den fotografiska världen i stort!) är mycket mer inkluderande än vad konstvärlden är. Hon ser även sitt eget jobb som ett gott exempel på öppenhet och inkludering.

– Ja, jag började på Unseen som obetald praktikant för några år sedan, nu är jag konstnärlig ledare. Jag tror inte att den resan hade varit möjligt i konstvärlden, säger hon.

 

Vad: Unseen fotofestival
När: 21–23 september
Var: Amsterdam, Holland
Hemsida: unseenamsterdam.com