Rådgivning och juridik

Svenska Fotografers Förbund har hjälpt yrkesverksamma inom fotografi sedan 1895. Vi erbjuder upphovsrättslig juridisk rådgivning, rådgivning inom pris- och marknadsfrågor, samt juridisk rådgivning i företagarfrågor. Bli medlem i Nordens största förbund för yrkesverksamma fotografer, filmare och retuschörer. Här hittar du svar på vanliga frågor, mallar, checklistor, Prisguiden och Företagarguiden.

 

Juridisk rådgivning
Rådgivning i pris- och marknadsfrågor

Att förhandla arvode och skriva avtal

Merparten av alla fotografer i Sverige arbetar som frilansare. Det innebär att du utöver ditt fotografiska och kreativa arbete behöver hantera offerter, förhandling, avtal och fakturor. Här har vi samlat information som ska vara till hjälp i de frågorna samt en enkel checklista.

Avtalsmallar

SFFs avtalsmallar gör det enkelt att träffa avtal vid uppdragsfotografering, bildanvändning och försäljning av arkivbilder. Dessa är medlemsexklusiva och du loggar in på medlemssidorna för att få tillgång till alla. SFFs allmänna villkor är tillgängliga för alla för att guida likväl bildköpare/beställare som bildskapare och för att du som medlem lätt ska kunna hänvisa en kund till villkoren. Ladda ner SFFs allmänna villkor här.

Offertmall

Här kan du ta del av en offertmall som SFF tagit fram tillsammans med Föreningen Svenska Tecknare. Ladda ner offertmallen här.

Upphovsrättsliga ersättningar

Upphovsrätten är ditt kapital. Se till att förvalta det väl så att du får betalt varje gång ditt verk används. Du som fotograf har rätt till ersättning när någon använder dina verk. För att du ska få ta del av vissa ersättningar måste du registrera dina bilder hos Bildupphovsrätt som fördelar ersättningar. Läs mer här. 

Stödfonden för fotografers yttrandefrihet och upphovsrätt

Ur stödfonden kan du som medlem söka bidrag om du lidit ekonomisk skada, förutsatt att ärendet är av betydelse för att stödja yttrandefriheten eller upphovsrätten. Du kan även söka bidrag till juridisk hjälp om du kommit i konflikt med uppdragsgivare, förutsatt att ärendet är av principiell betydelse för förbundet och till nytta för övriga medlemmar. För frågor om fonden kontakta SFF:s medlemsansvarige martin.halldin@sfoto.se