Rådgivning och juridik

”Var och en har rätt till skydd för de ideella och materiella intressen som härrör från vetenskapliga, litterära och konstnärliga verk till vilka han eller hon är upphovsman” står det i artikel 27 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

 

Svenska Fotografers Förbund har hjälpt yrkesverksamma inom det fotografiska fältet sedan 1895. Vi erbjuder juridisk rådgivning, rådgivning inom prissättning och marknad samt företagsrådgivning. Bli medlem i Nordens största förbund för yrkesverksamma fotografer, filmare och retuschörer.

Här hittar du svar på vanliga frågor, mallar, checklistor och Prisguiden.

FRÅGA VÅR JURIST
Juridisk rådgivning
FRÅGA VÅR RÅDGIVARE
Rådgivning i pris- och marknadsfrågor

Prisguiden

Vad kostar en bild – och varför? Olika fotografer tar olika arvoden för sitt arbete. Hur ska man veta vad som är ett korrekt pris? Prisguiden består av snittpriser, rekommendationer och villkor vid köp av en bild. Här hittar du Prisguiden, numera i ett digitalt format.

Att förhandla arvode och skriva avtal

Merparten av alla fotografer i Sverige arbetar som frilansare. Det innebär att du utöver ditt fotografiska och kreativa arbete behöver hantera offerter, förhandling, avtal och fakturor. Här har vi samlat information som ska vara till hjälp i de frågorna samt en enkel checklista.

Avtalsmallar

SFFs avtalsmallar gör det enkelt att träffa avtal vid uppdragsfotografering, bildanvändning och försäljning av arkivbilder. Som medlem kan du enkelt fylla i avtalsmallarna online! Logga in på medlemssidorna för att få tillgång till alla. SFFs allmänna villkor är tillgängliga för alla för att guida likväl bildköpare/beställare som bildskapare och för att du som medlem lätt ska kunna hänvisa en kund till villkoren. Ladda ner SFFs allmänna villkor här.

Offertmall

Här kan du ta del av en offertmall som SFF tagit fram tillsammans med Föreningen Svenska Tecknare. Ladda ner offertmallen här.