Rådgivning och juridik

Svenska Fotografers Förbund har hjälpt yrkesverksamma inom det fotografiska fältet sedan 1895. Vi erbjuder juridisk rådgivning, rådgivning inom prissättning och marknad samt företagsrådgivning. Bli medlem i Nordens största förbund för yrkesverksamma fotografer, filmare och retuschörer.

Här hittar du svar på vanliga frågor, mallar, checklistor och Prisguiden.

 

FRÅGA VÅR JURIST
Juridisk rådgivning
FRÅGA VÅR RÅDGIVARE
Prisrådgivning Foto: Märta Thisner

Prisguiden

Vad kostar en bild – och varför? Olika fotografer tar olika arvoden för sitt arbete. Hur ska man veta vad som är ett korrekt pris? Prisguiden består av snittpriser, rekommendationer och villkor vid köp av en bild. Här hittar du Prisguiden, numera i ett digitalt format.

Avtalsmallar

SFFs avtalsmallar gör det enkelt att träffa avtal vid uppdragsfotografering, bildanvändning och bildförsäljning.
Som medlem kan du enkelt fylla i dem online! Logga in på medlemssidorna för att få tillgång till alla avtalsmallar.

SFFs allmänna villkor är tillgängliga för alla för att guida likväl bildköpare/beställare som bildskapare och för att du som medlem lätt ska kunna hänvisa en kund till villkoren. Ladda ner SFFs allmänna villkoren här.

Offertmall

Här kan du ta del av en offertmall som SFF tagit fram tillsammans med Föreningen Svenska Tecknare. Ladda ner offertmallen här.

NFT-checklista

Är du nyfiken på vad en NFT (Non Fungible Token) egentligen är och om det är något för dig? Här kan du ta del av en checklista för NFT som SFF tagit fram ihop med Konstnärernas Riksförbund och Svenska Tecknare. Checklistan lyfter fram några av de regleringar och avtal som har stor betydelse för tillverkning och försäljning av NFT.

Ladda ner NFT-checklistan här.