Ordförande | 6 Sept 2011 | SFF

Vad kostar en fotograf?

Jag tjuvlyssnade på ett telefonsamtal på bussen häromdagen. En man ville bestrida en faktura från en jourfirma, vars hjälp han efterfrågat en söndagskväll.

Firman hade debiterat honom för tre timmars arbete trots att den utsände bara varit på plats i någon minut. Kan en minut verkligen kosta 3 000 kronor? undrade han. Liknande frågor har ställts på ett internetforum om fotografi nyligen. Kostar en bild verkligen flera tusen kronor? Anledningen till diskussionen var att en av våra medlemmar – trots att hon tagit korrekt betalt enligt våra rekommendationer och trots att kunden var väldigt nöjd med både jobbet och priset – blev kritiserad för att ta ut ockerpriser.
Kritiken kom från en journalist på en stor tidning, alltså en branschkollega. Att kunna försörja sig på sitt yrke och att göra det på ett korrekt sätt tycktes inte vara lovvärt i hans värld. Man kan ju undra vem som betalar hans räkningar.

Ett argument som i bland förs fram är att vem som helst kan köpa en hyfsat bra kamera nuförtiden och ta proffsiga bilder. Den föreställningen om vad fotografi är har vi väl hört allt för många gånger. Att det är kameran som tar bilden. Då skulle en fotograf alltså vara en person som äger en kamera och kan trycka på knappen.

Vad kostar en bild? Så lyder titeln på förbundets prisrekommendation. De flesta kollegor jag pratar med tycker att den är bra och användbar. Problem som förs fram är snarare hur man på ett tydligt sätt skall få kunden att förstå hur vi tänker och hur vi räknar. En del undrar också hur man skall avgöra om ett uppdrag skall klassas som reklam för 1 500 kronor i timmen eller redaktionellt för 995 kronor. Om man till exempel gör ett uppdrag åt ett företags kundtidning, är det då det ena eller det andra? Eller om ett uppdrag kräver väldigt mycket förarbete och planering, skall detta ingå i timpriset? Kanske har de flesta reklamfotografer högre kostnader för avancerad ljusutrustning och studio.
Å andra sidan genererar många redaktionella uppdrag mycket restid och bilmil. Det verkar även vara illa ställt med kunskaperna om bildrättigheter och priset för dessa hos många stora bildköpare som stat, kommun och landsting. Här måste förbundet fortsätta med ett ihärdigt och konsekvent upplysningsarbete.

För att förbättra förbundets prisrekommendationer har vi nu tänkt skapa en kalkylator. Man skall kunna mata in olika data; fotograferingstid, redigering, restid, bilersättning, skatter och så vidare, och sedan kunna skriva ut ett tydligt underlag till kunden. Vi vill gärna diskutera dessa frågor med er. Vi börjar med en debatt på kansliet i Stockholm. I panelen sitter bildköpare, jurister och fotografer. Kom till oss och diskutera den 29 september. Mer info kommer.

För visst kan en bild kosta 3,95 i fotoaffären, men vad kostar en fotograf?