Fotoförfattarna | 10 Febr 2022

Erik Berglin nominerad till Svenska Fotobokspriset 2022

The Bird Project 2006-2017 är en av fem nominerade till Svenska Fotobokspriset 2022.

The Bird Project 2006-2017 – Erik Berglin  
Förlag: 
ll’Editions
Formgivare: Lundgren+Lindqvist 

Juryns motivering: I boken The Bird Project 2006-2017 tar Erik Berglin med läsaren på en jordenruntresa i sällskap med fåglar, kamera och en rejäl burk klister. Boken är ett egensinnigt självständigt verk och samtidigt ett dokument som sammanfattar hans omfattande arbete att intervenera 4982 fågelbilder i stadsmiljöer världen runt. Boken är formgiven som en färgsprakande vackert slipad diamant och är i likhet med hela arbetet, tankeväckande, lekfullt och genreöverskridande. Med boken medföljer en affisch med samtliga uppklistrade bilders adresser tillsammans med fåglarnas latinska namn. 

Erik Berglin (1980) är konstnär med fotografi som sitt medium. Hans nominerade bok The Bird Project 2006-2017 är en hommage till den berömda ornitologen JJ Audubon och hans bok The Birds of America från 1838, innehållande illustrationer av fåglar i skala 1:1. Med inspiration från JJ Audubon och med hjälp av gamla ornitologiska böcker, inhandlade på antikvariat och lånade på bibliotek, har Erik Berglin skannat, redigerat och varsamt klippt ut fågelbilderna i naturlig storlek för att sedan placera dem i tolv städer över hela världen. Varje fågel fick en noga utvald plats som Berglin dokumenterade med en dokumentärfotografs blick och med naturfotografens zoom-objektiv. 

Uppslag ur The Bord Project 2006-2017. Foto uppslag: Tove Falk Olsson

Fotoboken The Bird Project 2006-2017 är en fristående dokumentation av Erik Berglins gatukonstprojekt. De 101 bilderna i boken är tryckta i en komplex process där de vanliga CMYK-färgerna har ersatts med fluorescerande färger. Ett index i slutet av boken presenterar samtliga fåglar med deras latinska namn. I övrigt finns inga beskrivningar och texter i boken, vilket lämnar upplevelsen till betraktaren, precis som för de som upptäcker fåglarna i staden.  

 

Uppslag ur The Bord Project 2006-2017. Foto uppslag: Tove Falk Olsson

 
– Redan innan jag upptäckte Audubons bok hade jag tillsammans med John Skoog börjat sätta upp fåglar i Göteborg. Att det blev just fåglar hade mycket att göra med deras poetiska och mångfacetterade symbolik. De kan signalera allt från skräck, fred, romantik och frihet. Många fåglar rör sig fritt i världen utan att ta hänsyn till territorier eller gränsdragningar. Genom att låta exotiska arter dyka upp på nya platser ges också en bild av vår planet som en enda stor lekplats, säger Erik Berglin. 

Läs om de övriga nominerade här
Länk till pressmeddelande
Länk till biografier om de nominerade