Svenska Fotobokspriset

Mikael Jansson vinner Svenska Fotobokspriset 2019 med boken Witnesses. Överlevande från Förintelsen.

Svenska Fotobokspriset

Foto på uppslag: Per Englund

Han är en av världens främsta modefotografer. Nu prisas Mikael Jansson med Svenska Fotobokspriset 2019 för sin bok Witnesses. Överlevande från Förintelsen (Albert Bonniers Förlag). Boken är en arkivbox med nio 16-sidiga broadsheet-ark som genom porträtt och citat dokumenterar historierna från 97 överlevande från Förintelsen. Med stor integritet ger Mikael Jansson en gripande inblick i liv och upplevelser som inte får falla i glömska.

Det var vid en prisgala under fredagskvällen den 5 april som Mikael Jansson korades till vinnare bland fem nominerade fotografer/fotoböcker.

Juryns motivering:
“I tider av förvirring och förändring tar fotograferna plats i det offentliga samtalet. Särskilt när tiden är på väg att rinna ut. Det här projektet berättar om den moderna historiens mest vidriga händelser med stor integritet, respekt och närhet. Bildernas höga tekniska nivå är inte utan betydelse, den skänker människorna och deras historier värdighet. Presentationens direkthet kan ha en avgörande insats för demokratin.” 

Läs mer här.

För mer information, pressbilder och intervjuförfrågningar kontakta: 
Moa Abrahamsson Byström, Abby PR, moa@abbypr.se, 070-791 20 00
Annika Thörn Legzdins, Fotoförfattarna, annika.thorn.legzdins@sfoto.se, 070-884 80 10