Tidigare nummer

Första numret av Fotografisk Tidskrift gavs ut 1888 av Fotografiska Föreningen som var föregångare till Svenska Fotografers Förbund. Chefredaktör var då Albin Roosval. Nu är det Jenny Morelli. Här tecknar du en prenumeration.

Obs, som medlem kan du logga in och läsa alla nummer online.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #2 2019

Omslag: Anna Ulmestrand. Vi visar  astrofotografi av Göran Strand och naturfotografi signerad Anna Ulmestrand. Vi är med bakom kulisserna med teaterfotografen Emmalisa Pauly och intervjuar fotografer som bor i andra delar av världen för att fråga hur statusen för fotografi och fotografer är där de bor. Som vanligt har vi med en text om när allt går åt helvete, den här gången är det Thron Ullberg som klantade till sig då han fick en om inte dålig så smärtsam idé till en porträttplåtning.  Eva Terez Gölin lär oss om att jobba med infopanelen och hudtoner. Recensioner, utställningar, krönikor med mera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #1 2019

Omslag: Zanele Muholi.Vi intervjuar samtliga nominerade till Svenska Fotobokspriset. Vi pumpar formgivarna på information om hur de jobbar med fotografer, vi besöker en av Sveriges mest hängivna fotobokssamlare, vi berättar om fotobokens ekonomi, vi recenserar fotoböcker, hälsar på hos printproffsen och berättar om olika sätt att sänka färgmättnad.

 

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #4 2018

Omslag: Magnus Wennman.  Vi skriver om psykologi för fotografer, sanning och lögn med Max Pinckers, filmande fotografer och bröllopsfotografi med fotografen Elias Sado med mera! Medverkande: Jan-Erik Lundström, Maud Nycander, Max Pinckers, Jenny Aschenbrenner, Linda Stenö, Johan Christiansson, Magnus Bons, Anna Henriksson, med flera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #3 2018

Omslag: Trinidad Carrillo. Vi visar bilder av och skriver om bland andra: Linnea Rheborg, Lars Tunbjörk, Claudius Schulze, Diana Lelonek, Mandy Baker, Anna Dahlgren, Ulf Lundin, Karlsson Rixon, Eva O`Leary, Helene Schmitz. Texter av bland andra Jenny Aschenbrenner, Magnus Bons och Stefan Lindberg. Stefan Ohlsson tar adjö i det här numret med sin sista text om praktisk teknik.

Fotografisk Tidskrift 2 2018

Fotografisk Tidskrift 2 2018 #2 2018

Omslag: Tekla Severin. I det här numret intervjuar vi bland annat 3D-artister som arbetar med att skapa datorgenererade bilder, men även beskriver svårigheten att fejka verklighet. Dessutom följer vi en politisk fotograf på jobbet. Vi har tagit ett stort greppet om de tre yrkesförberedande skolorna i fotografi och intervjuat både elever och lärare om framtiden. Vi skriver om dickpicks, om böcker och lite om GDPR och intervjuar nya ordföranden Paulina Holmgren. Medverkande: Märta Thisner, Magnus Bons, Linda Fagerström, Elisabeth Toll, Oskar Hammarkrantz, Anna Henriksson med flera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #1 2018

Omslag: Marie Hald. I årets första nummer av Fotografisk Tidskrift uppmärksammar vi bland annat Svenska Fotobokspriset, mäklarfotograferna situation, vi hedrar Tuija Lindström, träffar Gustav Almestål med mera.

Fotografisk tidskrift

Fotografisk tidskrift #4 2017

Omslag: Grant Gunderson. I det här numret pratar vi bland annat prissättning. Vi intervjuar Julia Peirone och JH Engström. Dessutom: vi recenserar böcker av Susan Meiselas (med flera), skriver om Cristina De Middel och om Paris Photo, får överlevnadstips från proffsfotografer, juristen skriver om den nya lagen som kommer att påverka fotografer, vi följer med en skolfotograf på jobbet, skriver om bygdefotografen John Alinder.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #3 2017

Omslag: Gerry Johansson. Jenny Aschenbrenner om den kvinnliga blicken och boken "Girl on girl". Vi fotofikar med Sverigeaktuella Viviane Sassen, vi hänger med på jobbet med Sandra Nordin, Stefan Ohlsson skriver om att använda oskarp mask i praktisk teknik, Linda Bergman fascineras av en bild av Lee Friedlander, Håkan Lindgren recenserar" Last Night in Sweden". Ann Törnkvist skriver om yttrandefrihet. 

Fotografisk tidskrift

Fotografisk tidskrift #2 2017

Omslag: Sandra Frej. Vi hyllar Stefan Ohlsson som varit redaktör för praktisk teknik i 25 år och lärare i 50 år. Dessutom: Vi kartlägger svensk fotoforskning, vi frågar fotograferna hur de hanterar eventuell teknik- och pryl-stress, vi skriver om fotografins plats på den internationella konstscenen, Märta Thisner berättar om när allt gick åt helvete, Thomas Riesler skriver om namnangivelse med mera.