Tidigare nummer

Första numret av Fotografisk Tidskrift gavs ut 1888 av Fotografiska Föreningen som var föregångare till Svenska Fotografers Förbund. Chefredaktör var då Albin Roosval. Nu är det Jenny Morelli. Här tecknar du en prenumeration.

Obs, som medlem kan du logga in och läsa alla nummer online.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #2 2024

Omslag: Meli Petersson Ellafi. I det här numret skriver vi bland annat om ordets makt över bilden,  intervjuar Martin Parr och Årets rookie Lisa Hallgren och går igenom vad fotogrammetri är. Med mera!  

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #1 2024

Omslag: Göran Strand. De vinner Svenska Fotobokspriset. Egyptisk fotografi, AI och upphovsrätt med mera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #4 2023

Omslag: Birgitta Nilsson.  Och vi talar AI och upphovsrätt, mode i en annan tid, högkänsligt fotografi signerat  Märta Thisner, synen på barn inom fotografi. Med mera!

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #3 2023

Omslag: Alexander Crispin. Och så pratar vi upphandling och filmredigering, skriver om utställningsaktuella Bruno Ehrs, åker till Kyoto i Japan, diskuterar trender inom matfotografi med mera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #2 2023

Omslag: Ellie Rokhaug. Vi skriver om smarta AI-verktyg, ställer frågor till Årets Rookie som visar bilder från ett bröllop i Tanzania. Och vi hänger med en museifotograf och frågar fotografer vad de har i väskan. Vi berättar om hur du kan konkurrera med ljussättning och åker till 60-talets Prag. Med mera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #1 2023

Omslag: Kristian Bengtsson. Vi intervjuar fotoboksprisvinnaren Cato Lein och träffar fotograf-kollektivet Studio Femme. Vi visar bilder av fattigdomsgränsen, vi skriver om att hemsidan lever, vi frågar ut bildredaktörer och skriver om teknik, juridik med mera!

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #4 2022

Omslag: Tove Falk Olsson.  Vi skriver om vad AI kan innebära för framtida fotografi, vi visar sagofotografi signerad Jenny Puronne, vi pratar om hur man kan tänka rätt kring sociala medier, Simon Mlangeni-Berg talar om löjlighet, förfall och tid med Lars-Erik Hjertström Lappalainen. Ulf Lundin reflekterar över våndan att både vara den som skapar och den som talar om vad man skapar. Vi går igenom begreppet misärpornografi med bokaktuella amerikanskan Stacy Kranitz. Vi reder ut DSM-direktivet, Sara Arnald skriver om hur man kalibrerar sin skärm, vi skriver om drönarfotografi, om anställdas upphovsrätt och recenserar böcker. 

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #3 2022

Omslag: Ewa -Marie Rundquist. I det här fullmatade numret lyfter vi fram begåvade porträttfotografen Ewa-Marie Rundquist och låter hennes porträtt av en ovanligt glad drottning Silvia pryda omslaget. Vi talar om nuet med Dawid, ger tips på hur man söker stipendier, hänger med Per-Erik Adamsson i Stockholms hamnar, recenserar böcker och skriver om ny teknik. Med mera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #2 2022

Omslag: Viacheslav Poliakov

Vi intervjuar den ukrainska fotografen Viacheslav Poliakov och amerikanska Marilyn Minter. Vi träffar Malin Fezehai som har världen som arbetsfält,  vi skriver om drömmar,  typologier, böcker, hållbarhet och nya fotoböcker. Göran Segeholm skriver om bildvärldens snabbmat. Tankar om en  bild av Hasselbladspristagaren Dayanita Singh. Med mera!