Tidigare nummer

Första numret av Fotografisk Tidskrift gavs ut 1888 av Fotografiska Föreningen som var föregångare till Svenska Fotografers Förbund. Chefredaktör var då Albin Roosval. Nu är det Jenny Morelli. Här tecknar du en prenumeration.

Obs, som medlem kan du logga in och läsa alla nummer online.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #1 2022

Omslag: Joel Marklund.Vi skriver om NFT, presenterar både Erik Berglin vinnaren i Fotobokspriset och Lisa Mattison som är Årets fotograf.  Vi skriver om ung europeisk fotografi som visas i Frankrike, Pieter ten Hoopen berättar om sin aktuella utställning i Värmland. Ashid Zaman undrar i en krönika om huruvida fotoscenen har stagnerat. Dags för fotofestival i Danmark. Tankar om en bild handlar denna gång om en bild av Nobuyoshi Araki. Vi recenserar Matilde Soes Rasmussen, Per Hanstorp, Theo Elias och Malin Gezelius. Knut Koivisto delar med sig av berättelsen om bilden av Tavel-Tompa, Vi skriver om effektivare arbetsflöden med Sara Arnald.  Med mera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #4 2021

Omslag: Hilde Honerud. Vi intervjuar Hilde Honerud, Anna Clarén och skriver om Magnum-fotografen Jonas Bendiksens kontroversiella bok. Vi rapporterar från Paris Photo, recenserar böcker, berättar om hur man gör utställningar, skriver om juridik och teknik och snackar med en säljcoach. Medverkande: Göran Segeholm, Inka &Niclas, Tova Mozard, Ulla-Lisa Thordén, Paulina Holmgren, Med mera!

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #3 2021

Omslag: Simon Johansson. Det här numret handlar om väldigt många olika aspekter av fotografi: hundfotografi, sport, konst, gruppbildens psykologi med Johan Bergmark med flera. Kent Klich visar hjärtskärande bilder från Ryssland, Simon Johansson frontar med bilder från Öland, Ewa Stackelberg och Maud Nycander sorterar Lars Tunbjörks arkiv, Julia Peirone samtalar om sin konst med Lars-Erik Hjertström Lappalainen. Linda Hofvander, Agnes Thor, Emanuel Cederqvist och Linda Maria Thompson om fotografi och minne. Författaren Jesper Högström skriver om en fotbollsbild. Med mera!

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #2 2021

Omslag: Anastasia Samoylova. I det här numret intervjuar vi mäklarfotografer, skriver om landskapsfotografi, intervjuar fotohandlare. Med mera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #1 2021

Omslag: Charlie Drevstam. Bland övriga medverkande och intervjuade: Anders Petersen, Amanda Nilsson, Emma Svensson, Alexandra von Kern, Xenia Nikolskaya, Nadja Bournonville, Martin Bogren, Emil Heilborn, Kerstin Hamilton, med flera! Form: Pasadena Studio.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #23 2020

Omslag: Johanna Nyholm. Bland övriga medverkande och intervjuade: Annika Elisabeth von Hausswolff, Jenny Maria Nilsson, Daniel Nilsson, Monika Macdonald, Mikael Olsson, Susanne Walström, Dana Yamini, Göran Segeholm, Jannis Politidis, Anna Henriksson, Peter Wiklund, med flera. Form: Pasadena Studio.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #1 2020

Omslag: Kicki Lundgren som i  portfolion "Los viejos" dokumenterar skandinaviska pensionärer på solkusten i Spanien. Bland övriga medverkande och intervjuade märks: Fotoboksprisvinnaren Maja Daniels, Monica Allende, Hynek Pallas, Christoffer Hjalmarsson, Annika Persson, Clemens Poellinger med flera. SFFs Paulina Holmgren skriver om frilansares verklighet och förbundsjurist Thomas Riesler om förkortningar som ger fotografer rättigheter. Tillförordnad chefredaktör: Sam Sundberg. Form: Pasadena Studio

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #3 2019

Omslag: Jan Töve. Vi har besökt stillebenfotografen Bengt O. Pettersson när han plåtar virvlar av chips. Vi intervjuar fyra aktörer i branschen om att sälja fotografiska verk på nätet och i ett reportage får vi träffa fotografer som tänjer på fotografins gränser. I detta nummer får vi även del av en omarbetad version av prisguiden i korthet. Samt SFF:s jurist Malin Edin svarar på frågor om skatt och avdrag. På omslaget och i portfolion visar vi noggranna utsnitt av västgötska landskap av Jan Töve. Eva Terez Gölin berättar för oss hur det går att arbeta smart med lagermasker. Utställningar, tankar om en bild och krönikor med mera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #2 2019

Omslag: Anna Ulmestrand. Vi visar  astrofotografi av Göran Strand och naturfotografi signerad Anna Ulmestrand. Vi är med bakom kulisserna med teaterfotografen Emmalisa Pauly och intervjuar fotografer som bor i andra delar av världen för att fråga hur statusen för fotografi och fotografer är där de bor. Som vanligt har vi med en text om när allt går åt helvete, den här gången är det Thron Ullberg som klantade till sig då han fick en om inte dålig så smärtsam idé till en porträttplåtning.  Eva Terez Gölin lär oss om att jobba med infopanelen och hudtoner. Recensioner, utställningar, krönikor med mera.