Tidigare nummer

Första numret av Fotografisk Tidskrift gavs ut 1888 av Fotografiska Föreningen som var föregångare till Svenska Fotografers Förbund. Chefredaktör var då Albin Roosval. Nu är det Jenny Morelli. Här tecknar du en prenumeration.

Obs, som medlem kan du logga in och läsa alla nummer online.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #2 2023

Omslag: Ellie Rokhaug. Vi skriver om smarta AI-verktyg, ställer frågor till Årets Rookie som visar bilder från ett bröllop i Tanzania. Och vi hänger med en museifotograf och frågar fotografer vad de har i väskan. Vi berättar om hur du kan konkurrera med ljussättning och åker till 60-talets Prag. Med mera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #1 2023

Omslag: Kristian Bengtsson. Vi intervjuar fotoboksprisvinnaren Cato Lein och träffar fotograf-kollektivet Studio Femme. Vi visar bilder av fattigdomsgränsen, vi skriver om att hemsidan lever, vi frågar ut bildredaktörer och skriver om teknik, juridik med mera!

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #4 2022

Omslag: Tove Falk Olsson.  Vi skriver om vad AI kan innebära för framtida fotografi, vi visar sagofotografi signerad Jenny Puronne, vi pratar om hur man kan tänka rätt kring sociala medier, Simon Mlangeni-Berg talar om löjlighet, förfall och tid med Lars-Erik Hjertström Lappalainen. Ulf Lundin reflekterar över våndan att både vara den som skapar och den som talar om vad man skapar. Vi går igenom begreppet misärpornografi med bokaktuella amerikanskan Stacy Kranitz. Vi reder ut DSM-direktivet, Sara Arnald skriver om hur man kalibrerar sin skärm, vi skriver om drönarfotografi, om anställdas upphovsrätt och recenserar böcker. 

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #3 2022

Omslag: Ewa -Marie Rundquist. I det här fullmatade numret lyfter vi fram begåvade porträttfotografen Ewa-Marie Rundquist och låter hennes porträtt av en ovanligt glad drottning Silvia pryda omslaget. Vi talar om nuet med Dawid, ger tips på hur man söker stipendier, hänger med Per-Erik Adamsson i Stockholms hamnar, recenserar böcker och skriver om ny teknik. Med mera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #2 2022

Omslag: Viacheslav Poliakov

Vi intervjuar den ukrainska fotografen Viacheslav Poliakov och amerikanska Marilyn Minter. Vi träffar Malin Fezehai som har världen som arbetsfält,  vi skriver om drömmar,  typologier, böcker, hållbarhet och nya fotoböcker. Göran Segeholm skriver om bildvärldens snabbmat. Tankar om en  bild av Hasselbladspristagaren Dayanita Singh. Med mera!

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #1 2022

Omslag: Joel Marklund.Vi skriver om NFT, presenterar både Erik Berglin vinnaren i Fotobokspriset och Lisa Mattison som är Årets fotograf.  Vi skriver om ung europeisk fotografi som visas i Frankrike, Pieter ten Hoopen berättar om sin aktuella utställning i Värmland. Ashid Zaman undrar i en krönika om huruvida fotoscenen har stagnerat. Dags för fotofestival i Danmark. Tankar om en bild handlar denna gång om en bild av Nobuyoshi Araki. Vi recenserar Matilde Soes Rasmussen, Per Hanstorp, Theo Elias och Malin Gezelius. Knut Koivisto delar med sig av berättelsen om bilden av Tavel-Tompa, Vi skriver om effektivare arbetsflöden med Sara Arnald.  Med mera.

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #4 2021

Omslag: Hilde Honerud. Vi intervjuar Hilde Honerud, Anna Clarén och skriver om Magnum-fotografen Jonas Bendiksens kontroversiella bok. Vi rapporterar från Paris Photo, recenserar böcker, berättar om hur man gör utställningar, skriver om juridik och teknik och snackar med en säljcoach. Medverkande: Göran Segeholm, Inka &Niclas, Tova Mozard, Ulla-Lisa Thordén, Paulina Holmgren, Med mera!

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #3 2021

Omslag: Simon Johansson. Det här numret handlar om väldigt många olika aspekter av fotografi: hundfotografi, sport, konst, gruppbildens psykologi med Johan Bergmark med flera. Kent Klich visar hjärtskärande bilder från Ryssland, Simon Johansson frontar med bilder från Öland, Ewa Stackelberg och Maud Nycander sorterar Lars Tunbjörks arkiv, Julia Peirone samtalar om sin konst med Lars-Erik Hjertström Lappalainen. Linda Hofvander, Agnes Thor, Emanuel Cederqvist och Linda Maria Thompson om fotografi och minne. Författaren Jesper Högström skriver om en fotbollsbild. Med mera!

Fotografisk Tidskrift

Fotografisk Tidskrift #2 2021

Omslag: Anastasia Samoylova. I det här numret intervjuar vi mäklarfotografer, skriver om landskapsfotografi, intervjuar fotohandlare. Med mera.