Förbundsnytt | 15 Okt 2018 | Anki Almqvist/ Marie Nilsson

In memoriam —Stefan Ohlsson

Anki Almqvist, tidigare ordförande i SFF och Marie Nilsson, tidigare ordförande i Fotoförfattarna skriver om sin vän och kollega Stefan Ohlsson 1952- 2018.

In memoriam —Stefan Ohlsson Foto: Knut Koivisto

Vi har under årens lopp följts åt i arbetet inom Svenska Fotografers Förbund (SFF) och i olika konstellationer delat arbetsplatser med honom. Från 1970-talets typiska källarmörkrum, över 1990-talets färglabb med dagsljusstudio och fram till dagens digitala mörkrum. Väggfärgen i labben var vetenskapligt målade så inga färgstick skulle bli möjliga. Färgen kallades ibland skämtsamt ”Stefangrå”. För honom lämnades inget åt slumpen inom den fotografiska tekniken. Som ordförande i SFF mellan 1988 0ch 1997 arbetade han hårt för att även fotografer skulle omfattas av upphovsrätt och att fotografi fick verksstatus, vilket blev verklighet 1994.

Redan från slutet av 1970-talet ledde intresset för samhällsfrågor till att han var aktiv inom Fotograficentrum. Trots examen inom samhällsplanering valde han fotografi som yrke. Det finns inte många fotografer i Sverige som inte någon gång haft Stefan som lärare. Han hade kvällskurser på Folkuniversitetet och utvecklade Nordens Fotoskola 1982-88 till en betydelsefull utbildning i dokumentär fotografi. Även elever från Konstfackskolan i Stockholm på 80-talet och från Fotohögskolan i Göteborg på 90-talet, minns honom som teknikens mästare. Tillsammans med SFF formade han en utbildning för att uppdatera analogt utbildade fotografer till den då nya digitala tekniken. Från 90-talet var han teknisk redaktör för SFFs tidning F. För omsorg om bildens teknik liksom konstnärlig kvalitet startade Stefan företaget Projektor tillsammans med Sven Westerlund och Eva-Teréz Gölin. De arbetade med kedjan från negativ till digitala tryckorginal och utskrifter. Såväl fotografer som medieföretag har fått lära sig hur man printar och trycker fotografi på bästa sätt.

Trots sjukdomen var han verksam in i det sista. Han deltog i PLANKET 2018 och gav ut fotoboken Ultrahuset om punklivet på 80-talet.

Stefan var inte bara en arbetsmyra. När han tog ledigt kunde han ta ut svängarna i vild dans eller som konnässör av öl och kaffe. Mest minns vi honom som tålmodig där ingen fråga var onödig. Han var en vän som kunde lyssna och även dela med sig av egna livsfrågor.

Tomrummet är stort.

 

Stefan sörjs närmast av sina barn Vide och Alva samt övrig familj och många vänner.

Stefan Ohlssons begravning sker den 19 oktober klockan 13 i Heliga Korsets Kapell, Skogskyrkogården, Enskede,  Stockholm.

Läs mer och osa till minnesstunden här.