Laglydiga fotografer förlorar jobb
”Drönarfotografering är en viktig del i min verksamhet men det kan ta orimlig tid innan jag får tillstånd”, säger en förbundsmedlem som väljer att vara anonym. Hen är dock långt ifrån ensam och frågan om de långa handläggningstiderna står högt på förbundets agenda.
Drönarfotografer som följer reglerna förlorar kunder, de olydiga fotograferna får jobben. Så kan man sammanfatta drönarläget eftersom kunder inte vill vänta upp till 50 dagar på att fotografen ska få spridningstillstånd. En av förbundets medlemmar är en som drabbas av de långa handläggningstider. Hen vill dock vara anonym.
– Det är en j-a soppa som kostar en massa tid och pengar. Drönarfotografering är en viktig del i min verksamhet men det kan orimlig tid innan jag får tillstånd, säger hen.
Situationen har uppkommit då ansökningarna till Lantmäteriet har ökat lavinartat. De har själva slagit larm om detta. Från 700 till 40 000 ärenden med samma personalstyrka och budget. Fotografen vi talat med anser att beslutsfattande politiker måste förstå det orimliga i situationen och se till att Lantmäteriets resurser ökar.
– Jag har förlorat en massa jobb, kunderna vill inte vänta så länge på att få jobbet gjort. Jag förstår det säkerhetspolitiska läget. Men om ryssen vill ta bilder här kommer han nog hit oavsett, jag tror inte ryssarna sitter och studerar just våra mäklarbilder, säger fotografen vi har talat med.
Vi ser allvarligt på problematiken och har dialog med likväl medlemmar som Lantmäteriet om detta. Enligt vår förbundsjurist Thomas Riesler kan förtroendet för lagstiftningen dessutom urholkas när laglydighet innebär en förlorad affär.
– När lagstiftningen uppfattas som oseriös minskar laglydigheten. Det är lite som förbudet om att gå mot röd gubbe. När folk inte bryr sig om lagstiftningen finns risken för så kallad obsolecens, det vill säga att lagstiftningen inte åtföljs för den uppfattas som otidsenlig, säger han.
Även SVT Nyheter har uppmärksammat de långa väntetiderna. Se reportaget här.