Förbundsnytt | 11 Maj 2020 | SFF

Omsättningsstödet - vad gäller?

Regeringens förslag om omställningsstöd på 39 miljarder kronor kan sökas av alla företag med en omsättning över 250 00 kronor. Detaljer i stödet saknas dock och förslaget måste godkännas av riksdagen innan det går igenom.

Omsättningsstödet - vad gäller? Foto: Niklas Alexandersson.

-Omsättningsstödet är välkommet men mycket är fortfarande oklart kring hur man kan söka stödet. Men det är glädjande att det ser det ut att vara ett stöd även för enskilda näringsidkare, säger Åsa Anesäter, verksamhetsledare, Svenska Fotografers Förbund.

Som förslaget ser ut nu: vilka företagsformer kan få stöd?
Alla företag och organisationer som har F-skatt.

Var ansöker man om omsättningsstödet?
Skatteverket kommer att hantera och betala ut pengarna.

Hur stort omsättningstapp krävs för stöd?
Enligt förslaget är det företag som har haft en omsättning på minst 250 000 kronor under det senaste räkenskapsåret och ett omsättningstapp på minst 30 procent som kan ta del av stödet.

Hur beräknas omsättningstappet?
Klart är att stödet baseras på hur stort bortfall av omsättningen ett företag har haft under mars och april 2020, jämfört med samma månader förra året.

Hur stort stöd kan man få?
Det är omsättningstappet som avgör hur stort stöd man kan få, mellan 22,5 och 75 procent av företagets fasta kostnader exklusive lönekostnader. Stödet gäller dessutom mars och april, dvs två månader och inte mer.

När kommer förslaget att börja gälla?
Den 1 juli 2020 beräknar regeringen att förslaget ska träda i kraft.

Vi håller koll på detta stöd och återkommer så fort mer information finns.
Läs mer på regeringens hemsida här