Förbundsnytt | 18 Okt 2022 | Paulina Holmgren

Överbrygg glappet mellan kultur- och näringspolitiken

SFFs ordförande Paulina Holmgren i ett öppet brev till den nya kulturministern Parisa Liljestrand och nya näringsministern Ebba Busch. ”Med en stark lagstiftning i ryggen och rätt riktade stödjande insatser kommer vi långt”, skriver hon.

 

Överbrygg glappet mellan kultur- och näringspolitiken

Foto: Paulina Holmgren

Skellefteå 18 oktober 2022

Hej Parisa Liljestrand och Ebba Busch!

Jag skriver till er som ordförande för Nordens största organisation för fotografer: Svenska Fotografers Förbund. Våra medlemmar är inte bara fotografer, de allra flesta är också egenföretagare. 

Jag vill ta upp några punkter som skulle skapa bättre förutsättningar för kreativa småföretagare i Sverige. Jag talar av egen erfarenhet, jag har själv frilansat som fotograf i 25 år.

Digitaliseringen har gett oss bättre möjligheter att nå ut med vårt skapande, men den har även inneburit sämre möjligheter att få skäligt betalt. Orsaken ligger i förflyttningen till digital konsumtion, uppkomsten av nya affärsmodeller, samt frånvaron av lagstiftning anpassad till dagens förutsättningar. Upphovsrätten är alltmer central i många olika aktörers affärsmodeller och skyddet för immateriella rättigheter blir därför allt viktigare.

Jag anser att glappet mellan närings- och kulturpolitiska insatser måste överbryggas. Insatserna som görs fokuserar för ofta på projekt snarare än utveckling av kärnverksamhet. Vad vår yrkeskår behöver, förutom utveckling inom det fotografiska hantverket, är rådgivning och kompetensutveckling inom upphovsrätt. Med en stark lagstiftning i ryggen och rätt riktade stödjande insatser kommer vi långt. Så hjälp oss med följande:

– Genomför EU:s upphovsrättsdirektiv så att upphovspersoner får rätt till skälig, lämplig och proportionerlig ersättning samt insyn i hur deras verk används och vilka intäkter de genererar. Justera förslagen i Justitiedepartementets promemoria Ds 2021:30 när det gäller genomförande av artiklarna 18, 19, 20 och 22 så att de blir mer heltäckande och tillämpliga i fler situationer, under en längre tid och gentemot förvärvare av rättigheter i senare led. Om inte detta genomförs innebär det bland annat att upphovspersoner inte får betalt för stora affärer som exempelvis förlag kan göra med våra rättigheter. Korrigera också implementeringen av artikel 15:2 så upphovspersoner får en förhandlingsposition i förhållande till sina verk i presspublikationer.

– Genomför förslaget i Återstartsutredningen Från kris till kraft (SOU 2021:77) och Kreativa Sverige! (SOU 2022:44) om att avsätta statliga medel för branscher att stärka rådgivning kring upphovsrätt. Vi och andra yrkesorganisationer har kunskapen men behöver resurser för att genomföra breda utbildningsinsatser.

– Säkerställ att Privatkoperingsersättningen lagstiftats så att utvidgningen av kretsen ersättningsberättigade genomförs snarast. Detta är nödvändigt för att säkerställa att Sverige uppfyller de krav på rimlig kompensation som Infosoc-direktivet uppställer.

– Modernisera press- och mediestödet och säkra tillgång till journalistik i hela landet fritt från politisk styrning eller granskning av innehållet.

– Verka för regellättnader. Regler behövs, men de måste vara användbara, effektiva och samtidigt ge möjlighet för företag att utvecklas. Ett exempel är spridningstillståndet för drönarfotografi som gått från fem arbetsdagar till upp mot femtio och med de förutsättningarna kan man inte driva sin verksamhet. Lantmäteriet behöver resurser eller reglerna anpassas till företagarna som är beroende av tillstånd.

– Säkerställ att SOU 2021:98 om enskilda näringsidkares SGI och (dir. 2021:90) om SGI för anställda och kombinatörer leder till att det blir enklare för frilansande kulturskapare att få en skälig bas för beräkning av sjukpenning och får möjlighet att vara sjukskrivna eller föräldralediga i samma utsträckning som andra.

– Återupprätta de estetiska ämnenas status inom grundskolan. Gör estetiska ämnen obligatoriska i gymnasieskolan. Och skydda yrkesutbildningarna inom visuell kommunikation. Visuell läsbarhet är idag lika nödvändig som läsförståelse.

– Genomför en modernisering av biblioteksersättningen som tar hänsyn till de fallande nivåerna av fysiska utlån och som säkerställer att e-boksutlån också genererar ersättning till systemet.

– Tillsätt nya kulturråd på de tjänster som står tomma och de förordnanden som löper ut vid årsskiftet. I vårt land finns över 120 000 verksamheter inom kulturella och kreativa näringar som tillsammans bidrar med över 20 miljarder i exportintäkter. Kulturråden är ovärderliga för att de ska nå en marknad utanför Sveriges gränser.

Vår bransch drabbades hårt under pandemin. Som fotograf är man i en yrkesroll där man måste vara på plats där det händer och när samhället och mötesplatser stängs ner, kan vi inte utföra vårt arbete. Pandemin synliggjorde hur vi småföretagare inte har samma skyddsnät som andra och som fotograf hamnade vi precis mellan stolarna i krisstöd från kulturen, där vi inte ansågs som konstnärer, och från näringshåll, där vi inte var ”företagare” nog.

 Ni har nu chansen att minska glappet mellan närings- och kulturpolitiska insatser och ändra på förutsättningarna för alla fotografer och kulturskapare i Sverige!

Med vänlig hälsning Paulina Holmgren, ordförande Svenska Fotografers Förbund.
paulina.holmgren@sfoto.se

Foto: Margareta Bloom Sandebäck. Kollage: SFF

Bli medlem i Svenska Fotografers Förbund

Inte medlem ännu? Svenska Fotografers Förbund har enat den breda fotografiska yrkeskåren sedan 1895. Här kan du både läsa om alla medlemsförmåner och hitta ansökan om att bli medlem i Nordens största fotograforganisation