Förbundsnytt | 15 Maj 2023

Sök Fotograf 2023: Detta behöver du ha koll på

Måndagen den 22 maj lanserade vi nya Sök Fotograf. Som medlem i SFF loggar du in med samma e-postadress och lösenord som du använder på sfoto.se. Här svarar vi på några frågor.

Sök Fotograf 2023: Detta behöver du ha koll på

Hur loggar jag in?
Du loggar in med samma e-postadress och lösenord som du loggar in med på sfoto.se. Har du glömt ditt lösenord eller du av nån anledning inte kommer in trots att du är helt säker på att du har rätt e-postadress och lösenord så kan du klicka på glömt lösenord så får du ett nytt. Se till att kontaktuppgifterna i din profil på Sök Fotograf är uppdaterade och korrekta när du loggat in. 

Om jag inte har en profil, hur skapar jag det?
Du loggar in med samma e-postadress och lösenord som du loggar in med på sfoto.se och sedan kan du börja skapa din profil. 

Ska jag använda mitt namn eller företagsnamn?
Du marknadsför dig med ditt namn och inte med eventuellt varumärke. Det är enbart du som är medlem som får ha en individuell profil. Ett företag, agentur, kollektiv eller liknande kan inte ha en profil.  Så om Anders Andersson och Jonna Jonasson driver företaget XX ihop skapar de varsin profil i eget namn men kan båda länka till företaget XX i sina profiler.

Hur många projekt och bilder/filmer får jag ha?
Du kan lägga upp 15 projekt med 15 bilder i varje projekt. Du kan lägga upp både stillbilder och/eller film.

Kan jag sortera mina projekt som jag vill?
Ja, det finns en drag and drop funktion under ”Projekt” i menyn som gör att du kan lägga projekten i precis vilken ordning som du vill.

Hur taggar jag rätt för att bli sökbar?
Det är viktigt att du taggar dina projekt på rätt sätt. Är det konst, babyfotografering, reklam, mode? Du kan sätta maximalt tre taggar (kategorier) per projekt, tex Drönare/Evenemang/Sport eller Bröllop/Lifestyle/Retusch.

Men det är inget självändamål att använda många taggar, tvärtom är det bättre att bildinnehållet stämmer med kategorin. Om inte blir tjänsten mindre användbar för bildköpare. Lägg hellre upp fler projekt med färre taggar per projekt. 

Hur bör jag namnge projekten jag lägger upp?
Namnge på ett sätt som säger något om innehållet. “Vinterbröllop”, “Night Vision”, “Bilar på Scania” eller vad vad som bäst beskriver bilderna/filmerna.

Hur fungerar sökfunktionen?
Systemet bygger på att framtida kunder/bildköpare/konstköpare/beställare kan söka inom olika områden geografiskt och inom olika kategorier. Därför är det viktigt att du noga tänker igenom när du kategoriserar dina bilder.

Allt du laddar upp i din profil och taggar blir sökbart inom den kategori som du har taggat. Men du är också sökbar geografiskt utifrån stad, kommun och region. De två sökmöjligheterna kan också kombineras. När en kund söker på t ex ”bröllop, Strömstad” kommer först alla fotografer i Strömstad som har projekt taggade bröllop. Finns det inga i Strömstad listas alla med projekt i denna kategorin i Strömstads kommun och därefter Västra Götaland län. Så om du inte har bröllopsbilder i ett projekt ska du inte tagga bröllop, det kommer bara ge en negativ effekt.

Vilka kategorier finns att tagga?
Här är kategorierna som de ser ut i dag:
Arkitektur
Barn/Baby/Gravid
Bostad
Bröllop
Djur
Drönare/Flygfoto
Evenemang
Familj
Film/Video
Gruppfoto
Industri
Inredning/Interiör
Konst
Landskap
Lifestyle
Mat
Mode
Natur
Porträtt
Produkt
Redaktionellt/ Press
Reklam
Retusch/Bildbehandling
Sport
Trädgård
Vetenskaplig fotografi

Hur kommer jag igång?
Här kan du se en video när vår utvecklare/designer Tobias Strollo går igenom de nya funktionerna. Länk till vimeo

Nedan listar vi fem bra tips hur du kan förbereda dig:
1. Tänk igenom vilken typ av jobb vill du ha framöver. Vilka kunder vill du attrahera? 
2. Skapa mappar med bilder som du vill lägga upp.
3. Se till att bilderna är 2 000 pixlar på långsidan. Bilden du ”frontar” med på första sidan ska vara liggande. Obs! Inga loggor får finnas på bilderna.
4. Filmer kan du också visa, länkade från Vimeo och Youtube. Passa på att ladda upp.
5. Och sist men inte minst: Profilbild på dig själv! Om du inte det – ta ett självporträtt redan i dag!

Här hittar du tjänsten. Och som sagt: är du medlem i SFF så loggar du in med samma e-post och lösenord som du gör på denna sajt. Har du problem med att logga in trots att du använder samma e-post adress och samma lösenord som på sfoto.se så börja med att återställa ditt lösenord. Fungerar det trots detta inte så kontakta oss.