Förbundsnytt | 5 Okt 2020 | SFF

Vad händer med stödet till enskilda näringsidkare?

Statliga stödet till företagare med enskild firma- vad händer? SFFs verksamhetsledare Åsa Anesäter svarar på några frågor.

Vad händer med stödet till enskilda näringsidkare? Åsa Anesäter. Foto: Niklas Alexandersson.

Vi är glada att det äntligen kommer ett stöd som enskilda näringsidkare kan söka. Det är något förbundet kämpat för sedan coronautbrottets start i mars. Nu ska vi se hur stödet bäst kan justeras så att det träffar våra yrkesgrupper, säger hon.

Vad händer konkret?
Finansdepartementet har skickat förslaget på remiss. SFF kommer att svara på remissen. I dag träffar jag KLYS skattegrupp för att diskutera hur förslaget ska bli så träffsäkert för våra medlemmar som möjligt.

Vem kan söka?
Som förslaget ser ut nu måste man ha haft en omsättning på minst 200 000 kronor under 2019 för att kvalificera för stödet. Du måste kunna visa att din omsättning varit 30 procent lägre för mars-april, 40 procent lägre för maj och 50 procent lägre för juni-juli för att vara berättigad. Till skillnad från det omställningsstödet beräknas detta stöd inte på fasta kostnader, utan baseras enbart på den tappade omsättningen.

När kan man söka?
Ansökningsperioden föreslås bli 29 oktober 2020 till 31 januari 2021. Ansökan om omsättningsstöd kommer göras via ett formulär hos Boverket. Ansökan prövas sedan av länsstyrelsen (baserat på var man är skriven) och stödet betalas sedan ut av Boverket.

Läs mer på Företagarnas hemsida här