Förbundsnytt | 27 Dec 2022 | SFF

Välkommen till Norrlandsdagarna 2023!

Norrlandsdagarna är tillbaka! Den 10–12 februari 2023 är det nystart för Norrlandsdagarna som efter några års uppehåll blir av i Luleå. 

Välkommen till Norrlandsdagarna 2023!

Foto: Stina Runesson, Jonas Bendiksen, Lotta Härdelin och Magnus Winbjörk. Kollage: Maria Fäldt.

Norrlandsdagarna har sedan många år varit Svenska Fotografers Förbunds stora inspirationshelg i norr. På talarlistan står namn som Jonas Bendiksen, Jens Olof Lasthein, Lotta Härdelin, Magnus Winbjörk, Elin Berge och Jessica Segerberg – och det blir förstås också utställningar, mingel med kollegor, en del överraskningar och festligheter. 

Plats: Clarion Hotel Sense, Luleå
Tid: 10–12 februari
Anmälan:
Du hittar anmälningsformuläret längre ned på sidan
​​​​
Årets föreläsare:

Jonas Bendiksen tillhör Magnum Photos sen 2008 och är bosatt i Oslo. Jonas Bendiksens skarpt suggestiva bilder utforskar teman om gemenskap, tro och identitet med skoningslösärlighet. Han har gjort stora verk över hela världen, samtidigt som han alltid också fotograferar det vardagliga livet hemma i Oslo. Förutom många kritikerrosade dokumentära projekt har han också producerat betydande arbeten för många kommersiella och redaktionella kunder.Hans senaste arbete, The book of Veles, är ett reportage med manipulerade bilder från en stad i Makedonien som utpekades som ett nav för Fake news under presidentvalet i USA 2016. När boken kom ut och projektet redovisades på Visa Pour l’image i Perpignan, en prestigefull fotofestival för bildjournalistik, lyckades han lura hela den samlade fotoeliten. De som skapar falska bilder vill ju inte bli avslöjade men Bendiksen ville tvärtom. Han väntade på att någon skulle upptäcka att bilderna var manipulerade men ingen gjorde det. 

Lotta Härdelin är DN-fotograf och korades till Årets fotograf 2020. Hon vann utmärkelsen för sin närvaro, medmänsklighet och sin känsliga, målmedvetna bildjournalistik, skriver juryn i sin motivering. Lotta Härdelin tar en bild på en koalabjörn i Australien och får oss att se konsekvenserna av den pågående klimatkrisen. Hon gör flera reportage om pandemin: vi ser en svensk sjukvård i stabsläge men även bilder som vittnar om den medmänsklighet som finns omkring oss.”Genom Lotta Härdelins bildjournalistik blir det osynliga plötsligt synligt”, skriver DN:s reportagechef Matilda E Hanson i en text i katalogen för Årets bild. Lotta Härdelin började sin bana som fotograf på Nerikes Allehanda, och har sedan 1993 varit anställd på Dagens Nyheter där hon arbetar både med stillbild och rörlig bild. Hon har rapporterat från all världens hörn, bland annat USA, Indien, Polen, Sibirien och Bangladesh de senaste åren. 2019 förärades hon även Nils Horner-priset för sin bildjournalistiska gärning. 

Jens Olof Lasthein har arbetat som frilansfotograf i 30 år, dels med egna projekt, dels för olika tidskrifter. Han har haft drygt 50 separatutställningar runt om i världen och gett ut fem fotoböcker: Moments in Between om 90-talets krig på Balkan, White Sea Black Sea om gränslandet mellan Europas Öst och Väst, Home Among Black Hills med bilder från kol-och stålstaden Charleroi i Belgien, Meanwhile Across the Mountain med bilder från Kaukasus, samt den nyutgivna Far –Near om europeiska utkanter och mittpunkt. Han är upptagen av att hitta dramatiken i till synes händelselösa vardagssituationer. Ett genomgående tema i böckerna är gränser, inre och yttre, och frågan vad de betyder för människor.

Jessica Segerberg mottog under våren 2022 SFF:s rese- och utbildningsstipendium – och gav sig sedan ut på en 195 mil lång cykelresa. En resa som skildrar en historia om rötter som klipps, språk som rinner av, en begravning som aldrig blev och ett barndomshem som råkar stå kvar. Genom nytagna porträtt på människor längst vägen, arkivbilder från familjealbum och poetiska texter ställer hon sig frågan var en människa hör hemma och om rotlöshet går i arv. Jessica Segerberg arbetar med en utgångspunkt i det dokumentära med ett ofta poetiskt och reflekterande resultat.

Magnus Winbjörk är professionell fotograf och äventyrsguide i norra Sverige i hjärtat av Lappland. Hans största passion är att fånga de majestätiska landskapen och de vilda djur som Moder Natur har att erbjuda. ”Det finns så mycket skönhet där ute, du behöver bara öppna ögonen, ta fram din kreativitet och vara redo att fånga ögonblicket.” 

Elin Berge är dokumentärfotograf och filmare och har i många år utforskat världar som kretsar kring kvinnors kroppar, identiteter och övertygelser. Hon har publicerat fotoböckerna Slöjor (Atlas 2006), Drottninglandet (Atlas 2009), Kungariket (Natur&Kultur 2015) och Awakening (Max Ström 2020). 2015 kom dokumentärfilmen Drottninglandet (Mantaray) av Elin Berge och Lars Berge. Sagor slutar så (Bautafilm), om författaren Stina Stoor, har premiär 2023 och är Elin Berges första egna film.

Stina Runesson Forensisk fotograf hos Nationellt Forensiskt Centrum, Polismyndigheten. Arbetar som forensisk fotograf i Stockholm sedan 2019. I arbetsuppgifterna ingår spårfotografering, föremålsfotografering, stillbild- och videorekonstruktioner, 360-fotografering, fotografering med hjälp av UAS (drönare) samt laserskanning. 

Preliminärt Program för Norrlandsdagarna i Luleå 10 – 12 februari 2023

Fredag 10/2

12.00-13.00 Registrering

13.00-13.30 Välkommen och info

13.30-14.30 Programpunkt med CFF – Centrum för fotografi: Periferi – ett Fotofanzine för hela Sverige 

14.30-15.00 Fika

15.00-16.00 Jessica Segerberg/SFF stipendiat 2022 

-Paus- 

18.00-19.00 Visning av Krister Hägglunds utställning Hjortronlandet på Kulturens Hus

19.00- Norrbottensinspirerad middagsbuffé på Uni:k Kitchen & Café 

Lördag 11/2

09.30-10.45 Lotta Härdelin/Dagens Nyheter

10.45-11.30 Fika och mingel

11.30-13.00 Jonas Bendiksen/Magnum Photos

13.00-14.15 Lunch

14.15-15.15 Magnus Winbjörk/Naturfotograf

15.30-16.30 Elin Berge/Filmare och fotograf

16.30 Avslutande fika

Under lördagen blir det dessutom portfoliovisning med CFF – Centrum för fotografi kl. 14.00-16.40. Mer information och anmälan hittar du här.

– Paus- 

19.00- Finmiddag med gruppfotografering på Craft n’ Draft

Söndag 12/2

09.30-11.00 Jens Olof Lasthein/ Frilansfotograf med egna projekt och böcker

11.00-11.30 Fika (samt samtal om nästa Norrlandsdagar, gäller enbart berörda fotografer i region norr)

11.30-12.30 Stina Runesson/Polisfotograf

12.30-13.00 Tack och på återseende

Med reservation för ändringar i programmet.  

————————–

Konferensavgift helhelg med middag och fest: 2900 kr exkl. moms. 
I priset ingår: fika fredag, lördag och söndag, lunch lördag, Norrbottensinspirerad buffé fredag och trerättersmiddag med två glas öl/vin/bubbel/alkoholfritt lördag.

Konferensavgift helhelg: 1800 kr exkl. moms.
I priset ingår: för- och eftermiddagsfika samt lunch.

Dagspris lördag: 960 kr exkl. moms/1200 kr inkl. moms
I priset ingår: för- och eftermiddagsfika samt lunch.

Boende ingår ej i priset. 

Norrlandsdagarna äger rum i samarbete med CFF – Centrum för FotografiEurobildEpson, Dagens Nyheter, Sparbanken Nord, Gefvert Försäkringsmäklare samt Luleå kommun.

I den mån det finns lediga rum rekommenderar vi att boka boende på Clarion Hotel Sense där också Norrlandsdagarna äger rum, men kan även rekommendera:

350 meter från Clarion
 
350 meter från Clarion
 
450 meter från Clarion
 
550 meter från Clarion
 
650 meter från Clarion
 
800 meter från Clarion 

Varmt välkommen till årets festligaste fotofest!