Fotoböcker | 22 Sept 2018 | Tommy Arvidson

Terese Brandwold: "Analog fotografering för nybörjare"

Denna bok går verkligen från ax till limpa.

Terese Brandwold:

 

 För oss fotografer som varit med ett tag känns det säkert konstigt att läsa ett kapitel med namnet; Bländaren reglerar mängden ljus som släpps in. Men för yngre fotografer som är uppväxta med ett stort mått av automatik är det kanske inte så självklart.

Boken är illustrerad med författarens egna porträtt och bröllopsbilder. Den visar i pedagogiska bildserier hur film reagerar på t.ex. över och underexponering, något som skiljer sig från hur den digitala sensorn registrerar ljus. Detta kanske är kunskaper som den digitale yrkesfotografen inte har helt klart för sig.

Att ladda film i en Mamiya 645 är inte det lättaste, men här förklaras alla steg i instruktiva bilder. Likaså hur man arbetar med en lös ljusmätare. Och manuell skärpeinställning, är det ens något som dagens fotografer minns?

Jag, som började fotografera på den analoga tiden, hittar intressanta kapitel där det beskrivs hur man integrerar sitt analoga fotograferande med ett digitalt arbetsflöde. Författaren anser att det mest rationella är att överlåta framkallning och skanning till ett proffslabb. Så boken handlar egentligen om en slags hybridteknik mellan analog och digital fotografi.

Fotograf:Terese Brandwold

Text: Terese Brandwold

Förlag: Brandwold Photography, 2018

Läs mer