Fotoförfattarna | 11 Okt 2022

Juryn för Svenska Fotobokspriset 2023 klar

I oktober stod det klart att juryn för Svenska Fotobokspriset 2023 blir Joanna Helander, Maryam Fanni, Åke Ericson, Annika Liljengren och Annika Elisabeth von Hausswolff. 

Juryn för Svenska Fotobokspriset 2023 klar

Uppifrån från vänster: Joanna Helander, foto: Jerzy Kowalski. Maryam Fanni, foto: Anna Drvnik. Åke Ericson, foto: Johan Bergmark. Annika Liljengren, foto: Oskar Fäldt. Annika Elisabeth von Hausswolff, foto: Emelie Asplund.

Annika Elisabeth von Hausswolff är fotograf, bildkonstnär och adjungerad professor i fotografi vid HDK-Valand i Göteborg. Hon utbildade sig på Konstfackskolan i Stockholm i början av 1990-talet och har sedan dess en omfattande utställningsverksamhet, både nationellt och internationellt. Under 2021/22 gjorde hon en retrospektiv utställning på Moderna Museet i Stockholm och Malmö under titeln Alternativ sekretess. Annika Elisabeth von Hausswolff är även ledamot i Kungliga Akademien för de fria konsterna.  

Joanna Helander är fotograf, filmare, författare och översättare uppvuxen i Polen. Hon var tidigt aktiv i den demokratiska oppositionen i Kraków och emigrerade till Sverige 1971. Hennes första fotobok ”Kobieta – en bok om kvinnor i Polen” kom ut 1976 i serien Aktuell Fotografi. Sen dess har hon givit ut flera fotoböcker bland annat ”Gerard K” och ”Om Hon från Polen vore Här” – om och med nobelpristagaren i litteratur Wisława Szymborska. Nyligen utkom hennes fotoalbum ”Ladies Looking – fotografier 1976-2012”. 

Åke Ericson har över 40 års erfarenhet som fotojournalist/dokumentärfotograf. Under dessa år har han  jobbat med reportage, fotoböcker och utställningar. Hans verk har visats på flera håll i Europa och har uppmärksammats av många medier och är internationellt prisbelönta.Han är även New York Times bildbyrå Redux Pictures stringerfotograf i Skandinavien och arbetar numera regelbundet åt Wall Street Journal. Med ett stipendium från Publicistklubben har han även praktiserat på New York Times som bildredaktör. 

Maryam Fanni är grafisk designer baserad i Stockholm, med ett särskilt intresse för (ofta okonventionella och svårkategoriserade) böcker, typografi, och det offentliga rummet. Hon är även frilansskribent, arbetar redaktionellt och är doktorand i Design vid HDK-Valand, Göteborgs Universitet. 

Annika Liljengren är bibliotekarie på Landskrona bibliotek. En plats som likt andra bibliotek får ta del av böcker som fått Kulturrådets distributionsstöd, ofta fotoböcker. En smal genre för folkbiblioteken som hon värnar om. För vad händer på sikt om mångfalden i litteratur försvinner? Förutom att arbeta för att det ska finnas ett gott bestånd av fotoböcker väl synligt i hyllorna anordnar hon workshops och fotobokscirklar på biblioteket. Hon är utbildad vid Högskolan i Borås, Gamleby Folkhögskolaoch HDK-Valand i Göteborg.