Fotobokspriset | 5 April 2019

Witnesses vinner Svenska Fotobokspriset 2019

Mikael Jansson vinner Svenska Fotobokspriset 2019 med boken Witnesses. Överlevande från Förintelsen.

Witnesses vinner Svenska Fotobokspriset 2019

Foto på uppslag: Per Englund

Han är en av världens främsta modefotografer. Nu prisas Mikael Jansson med Svenska Fotobokspriset 2019 för sin bok Witnesses. Överlevande från Förintelsen (Albert Bonniers Förlag). Boken är en arkivbox med nio 16-sidiga broadsheet-ark som genom porträtt och citat dokumenterar historierna från 97 överlevande från Förintelsen. Med stor integritet ger Mikael Jansson en gripande inblick i liv och upplevelser som inte får falla i glömska.

  • Det här är det viktigaste jag har gjort i mitt liv, säger Mikael Jansson.

Det var vid en prisgala under fredagskvällen den 5 april som Mikael Jansson korades till vinnare bland fem nominerade fotografer/fotoböcker.

På bilden: Alexandra A. Ellis, Greger Ulf Nilson (formgivare för vinnande bok), Ika Johannesson och Jenny Rova.

Juryns motivering:
”I tider av förvirring och förändring tar fotograferna plats i det offentliga samtalet. Särskilt när tiden är på väg att rinna ut. Det här projektet berättar om den moderna historiens mest vidriga händelser med stor integritet, respekt och närhet. Bildernas höga tekniska nivå är inte utan betydelse, den skänker människorna och deras historier värdighet. Presentationens direkthet kan ha en avgörande insats för demokratin.” 

I samband med sina möten med de 97 överlevande lät Mikael Jansson sin fotografering kompletteras med de historier och livsöden som männen och kvinnorna som porträtterades delade med sig av. Historier ofta berättade för första gången. Berättelserna och bilderna uppmärksammades stort vid utställningen Witnesses. Överlevande från Förintelsen på Kulturhuset Stadsteatern under hösten 2018. Nu prisas Mikael Janssons arbete igen genom boken med samma namn.

– Det har varit ett tungt och svårt projekt, men oerhört viktigt och givande. Jag vill tacka alla överlevande för er styrka och mod att berätta för mig, och att jag fick förtroendet att föra era historier och vittnesmål vidare till kommande generationer. Det går inte en dag utan att jag tänker på de människor som vågade möta mig och ge oss sina berättelser, säger Mikael Jansson.

Vinstpengarna om 60.000 kronor skänker Mikael Jansson till Föreningen Förintelsens Överlevande. FFÖ, som bidragit med research under hela arbetsprocessen med Witnesses.

Mikael Jansson (född i Stockholm 1958) är en Sveriges mest hyllade modefotografer internationellt och är idag främst känd för sina stora kampanjer och kändisporträtt. Mikael Janssons intresse för fotograferande började i tonåren genom musiken då han tog sig in på arenor och konsertlokaler för att fotografera band som besökte Stockholm. Tidigt kom han in på modefotografering och flyttade redan på 1980-talet till New York där han skolades hos Richard Avedon. Idag är Mikael Jansson flitigt anlitad över hela världen med uppdrag från de stora modehusen, modemagasin, kungligheter och kändisar.

Hans verk har visats i ett 20-tal utställningar runt om i världen, han har vunnit prestigefulla priser och publicerat flera böcker. Witnesses. Överlevande från Förintelsen (Albert Bonniers Förlag) är Mikael Janssons nionde bok. För formgivning står Greger Ulf Nilson.

Läs hela pressmeddelandet här.

De övriga nominerade till 2019 års pris:

  • Helga Härenstam – In waiting for what is to come (Journal), formgivning Helga Härenstam.
  • Ulf Lundin – Monumentet (Galleri Magnus Karlsson), formgivning Waters Löwenhielm.
  • Kalle Sanner – Lukas/Markus (Il’Editions & Blackbook Publications), formgivning Lundgren+Lindqvist.
  • Anna Clarén – När allt förändrades (Bokförlaget Max Ström), formgivning Henrik Nygren.

2019 års jury:
Stefania Malmsten, formgivare
Po Tidholm, journalist och författare
Marie Nilsson, fotograf
Klara Källström, konstnär och fotograf
John S. Webb, fotograf

För mer information, pressbilder och intervjuförfrågningar kontakta:
Moa Abrahamsson, Abby PR, moa@abbypr.se, 070-791 20 00.
Annika Thörn Legzdins, ordförande Fotoförfattarna, annika.thorn.legzdins@sfoto.se, 070-884 80 10.