Fotoförfattarna | 1 Nov 2011

Maria Miesenberger får Svenska Fotobokspriset 2011

Den 1 november 2011 på Rival i Stockholm stod det klart att Maria Miesenberger och hennes bok Sverige/Schweden vann Svenska Fotobokspriset 2011.

Maria Miesenberger får Svenska Fotobokspriset 2011

Hon vinner med en bildsvit om familjen, relationer, tid, identitet och historia. Sviten är baserad på Marias privata familjealbum från hennes barndomssomrar i Österrike och Skåne. 

Maria Miesenberger har i Sverige/Schweden ”återanvänt” sin fars bilder och bearbetat personerna i dem med svart tusch. Vi möter människor utan identitet, en projektionsyta för våra egna erfarenheter, relationer och minnen. Det är näst intill omöjligt att inte tänka in sin egen familj, de vi älskar, saknar och kanske har glömt bort. Maria Miesenberger är dessutom aktuell med bilder ur Sverige/Schweden i Liljevalchs utställning Helvete. 

Juryns motivering: Klockren. Kulturkonsumentens drömgodis i perfekt förpackning.

Sverige/Schweden har för Maria Miesenberger varit ett både omfattande och tidskrävande, analogt projekt. Bildsviten påbörjade hon redan 1992 vid studierna på Konstfack. Tanken har under hela resan varit att låta betraktaren möta sig själv och sina minnen i bilderna – som nu även finns i bokform:

– Som bildkonstnär utan en kommersiell, fotografisk historia är jag väldigt glad och tacksam över vinsten i Svenska Fotobokspriset. Det är ett kvitto på att jag har lyckats presentera ett omfattande och krävande projekt i bokform, något som varit både svårt och lite skrämmande för mig, berättar Maria Miesenberger. 

Svenska Fotobokspriset startade 1996 och delas i år ut för 16:de året i rad. Prissumman för vinnaren är på 30.000 kronor och 10.000 vardera till övriga nominerade. Bakom Svenska Fotobokspriset står Fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund.

– Sverige/Schweden är en fantastisk representant för svensk bildkonst och visar på den höga nivå svenska fotoböcker håller just nu. Maria har lyckats med det svåra konststycket att addera ytterligare lager och känslor i sitt projekt via boken. Årets vinnare är långt ifrån en fotoutställning presenterad kronologiskt i bokform, säger Magnus Westerborn, ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.

De övriga nominerade till årets Svenska Fotobokspris och mottagare av 10.000 kronor vardera är: 

Nils Petter Löfstedt – The Pier 
Catharina Gotby – Presence
Hendrik Zeitler – A Place of One´s Own 
Mikael Olsson – Södrakull Frösakull

2011 års jury:
Marianne Lindberg De Geer, konstnär, scenograf, maskör och dramatiker
Julia Peirone, fotokonstnär
Aron Mörel, redaktör för Londonbaserade förlaget Morelbooks
Ruben Östlund, regissör
Eric Ericson, konstnär och författare