Fotoförfattarna | 29 Mars 2019 | Jenny Morelli

Rachel Sussman till Stockholm

Under tio års tid dokumenterade den amerikanska fotografen/konstnären Rachel Sussman världens äldsta organismer. Resultatet ”The oldest living things in the world” blev en bästsäljare på New York Times boklista. Nästa fredag, den 5 april, kommer hon till Stockholm och föreläser på Fotoboksdagen på Hilton Slussen. F ställer några frågor.

Rachel Sussman till Stockholm Foto: Robert Elmes

Rachel Sussman

Hur kom du på idén att fotografera jordens äldsta växter?
Det var under en resa till Japan som jag av en slump besökte trädet Jomon Sugi, en flera tusen år gammal cypress. Jag hade ingen tanke på projektet då men berättelsen om trädet stannade hos mig och senare kom jag till en punkt när jag ville göra något som kändes meningsfullt och personligt. Det var alltså inte en smart idé jag fick, snarare något djupt existentiellt. Jag ville lära känna mig själv bättre. Projektet handlar om tid och om hur vi människor förhåller oss till den.

Din bok står så att säga på två ben, det ena konstnärligt och det andra vetenskapligt, berätta!
För att lära mig mer och för att förstå ämnet kontaktade jag biologer över hela världen som alla bidragit med sina kunskaper. Eftersom det inte finns ett enda vetenskapligt fält som handlar om just långlevnad var jag tvungen att uppfinna det. Jag har ju fotograferat allt ifrån underjordiska träd, till lavar och bakterier i alla världsdelar.

Vad gör det med oss människor att tänka på organismer som levt i tusentals år?
Det är precis den frågan jag vill att man ska ställa sig! Vad gör det med oss? Det jag har lärt mig är att vi levande organismer som lever här tillsammans kan leva i väldigt olika tidscyklar parallellt. Det finns till exempel en lav som växer 1 centimeter på 100 000 år, tanken hisnar.

Vad kommer vi att få höra dig tala om i Stockholm?
Jag kommer att berätta om boken och vad jag har lärt mig under resans gång. Det finns en nästan 10 000 år gammal svensk tall på Fulufjället med i boken så det är inte första gången jag är i Sverige, men jag verkligen ser fram emot att föreläsa för fotografer, det är inte så ofta jag gör det!

Är du klar eller håller du på med något annat nu?
Efter tio år bestämde jag mig faktiskt för att vara klar, projektet har ju varit nästan varit som en livsstil. Nu arbetar jag mer med installationer, bland annat med kintsugi, den gamla japanska tekniken som innebär att man lagar trasiga saker med guld, det har också med tid att göra!

Läs mer:

Rachel Sussman hemsida

Rachel Sussman Ted Talk

Anmäl dig till Fotoboksdagen

Fredag den 5 april anordnas Fotoboksdagen: Föreläsningar, samtal, workshops och bokmarknad. Anmäl dig här