Svenska Fotobokspriset 2016

Martina Hoogland Ivanow vinner Svenska Fotobokspriset 2016.

Svenska Fotobokspriset 2016 Foto: Martina Hoogland Ivanow

Boken har poetisk täthet och tyngd med en fotografisk personlighet som utmanar vår invanda blick på fotografi, och öppnar för personliga tolkningar. Formgivningens alla val står i dialog med innehållet och skapar en klarhet och skärpa. Juryns motivering, Svenska Fotobokspriset 2016.

Satellite + Circular Wait + Second Nature (2009–2010) handlar om gemenskap och isolering och hur vi definierar oss i förhållande till varandra; hur förhållandet mellan två människor kan definieras av utrymmet mellan dem.

I serien Circular Wait utforskar Hoogland Ivanow förhållandet mellan människan och naturen – ett förhållande som pendlar mellan kontroll och bristen på densamma. Circular Wait utgår, liksom Satellite, från en längtan efter det autentiska och vilda som är fundamentalt för många subkulturer. Titeln anspelar på ett tillstånd av harmoni med naturens cykler men samtidigt också på människans oförmåga att bryta mönster. Arbetet visar på den ömtåliga balansen mellan människan och naturen och väver även in frågan om kultur och hållbarhet.

Martina Hoogland Ivanow (1973) konstnärskap utmärks av en fascinerande mörk estetik. Med alternativa exponeringsmetoder, skuggor och motljus bryter hon medvetet mot normen om hur ett bra fotografi bör se ut. Intresset för motsatser, mänskliga relationer och komplexitet löper som en röd tråd genom hennes arbete; den fotografiska processen blir till ett utforskande av vår dualistiska natur och av hur självet relaterar till världen utanför. Utgångspunkten är ofta en plats hon besökt, människor hon träffat eller en historisk händelse och hon börjar ofta sitt arbete med en fråga eller ett tema. Tankarna rör sig mycket runt att observera, eller att bli observerad. Hon flyttade som 18-åring från Stockholm till Paris för att studera foto, och senare till New York för fortsatta studier på Parsons School of Design. Slog igenom på 90-talet då hon arbetade i London med kommersiella uppdrag. 2010 belönades hon med IASPIS stipendium och ett års residens på Künstlerhaus Bethanien i Berlin samt Scanpix fotopris för sitt projekt Satellite. Hoogland Ivanovs arbeten har ställts ut på bland annat Moderna Museet, The Barbican i London, Kulturhuset i Stockholm, Künstlerhaus Bethania (Berlin) samt Hermes Foundation (New York).
Formgivare: Sandberg & Timonen 
Förlag: Livraison Books och Art and Theory

Presskontakt:
Liza Skoglund, ByströmBalodis
liza@bystrombalodis.se, 072-350 92 22 

Vinnaren tar emot ett stipendium om 60 000 kronor. Övriga nominerade får 10 000 kronor vardera.
Svenska Fotobokspriset instiftades år 1996 av fotoförfattarsektionen inom Svenska Fotografers Förbund med syfte att lyfta fram och stärka kvalitativ fotoboksutgivning.

I samband med att Svenska Fotobokspriset firar 20-års jubileum beslutade Fotoförfattarna att flytta prisutdelningen så att den sker 19 februari 2016 istället för på hösten 2015.

Nominerade till Svenska Fotobokspriset 2016:
Klara Källström & Thobias Fäldt – Village (B-B-B-Books/VU)
Jenny Källman– The Rectangle’s Sharp Stare (Art and Theory)
Martina Hoogland Ivanow – Satellite + Circular Wait + Second Nature (Livraison books, Art and Theory)
David Magnusson – Purity (Bokförlaget Max Ström)
JH Engström – Tout Va Bien (Aperture)

De nominerade fotograferna visar med sina verk upp stor konstnärlig bredd i svensk fotoboksutgivning. Innehåll och konstnärskap spänner från dokumentärt foto till utforskandet av att vara ofrivilligt betraktad. I Magnussons Purity uppmanas läsaren reflektera över hur egna erfarenheter påverkar hur vi tolkar ritualer och traditioner i andra kulturer, medan Hoogland Ivanows Satellite bland annat handlar om hur vi definierar oss i förhållande till varandra; hur förhållandet mellan två människor kan definieras av utrymmet mellan dem. I JH Engströms Tout Va Bien finns däremot ingen röd tråd att finna. Istället är bildsviten en slags visuell poesi med starka självbiografiska inslag. 

Jag är imponerad av den skörd spännande, välarbetade och vackra fotoböcker som vi fått ta del av i juryarbetet. Det har varit mycket intressant att vara en del av detta, säger Anders Petersen, fotograf, jurymedlem och tidigare vinnare av Svenska Fotobokspriset.

Juryn bestod av: 
Anders Petersen, prisbelönt fotograf och fotoboksförfattare, bland annat Photobook of the Year på Paris Photo 2012
Lotta Antonsson, konstnär verksam i Berlin, bland annat inom fotografi, collage och skulpturala installationer 
Per Lindström, fotograf, journalist samt pressforskare med fokus på den svenska bildjournalistikens historia
Matilda Plöjel, formgivare, bland annat till 2014 års vinnare av Fotobokspriset ”Nagoya Notebook” av Anna Strand, samt driver bokförlaget Sailor Press
Maud Nycander, prisbelönt fotograf och dokumentärfilmare. Hon har bland annat mottagit en Guldbagge för filmen Nunnan 2007 och nominerades för filmen om Palme 2012.