Fråga juristen | 4 Mars 2024 | Astrid Nymansson

Min bild dyker upp i annonser?

Fråga

Hej! En av mina bilder har dykt upp i annonser på sociala medier utan att jag givit mitt tillstånd. Vad kan jag göra? / Beata

Svar

Svar: Att publicera dina bilder utan tillstånd utgör ett intrång i din ensamrätt enligt upphovsrättslagen. Förslagsvis kontaktar du användaren och uppmärksammar dem på att de saknar tillstånd samt föreslår att ni retroaktivt kommer överens om villkor för deras användning alternativt informerar dem om att de är skyldiga att avpublicera bilderna.
Oavsett om ni kommer överens om fortsatt användning eller inte så har du enligt lag alltid rätt till en skälig ersättning för den användning som redan skett, det vill säga vad det skulle ha kostat dem om de hade licensierat användningen. Det har du rätt till oavsett om de använt bilderna av ”misstag”. Utöver skälig ersättning för den användning som skett är det praxis att det utgår en ytterligare ersättning som kompenserar intrånget i din upphovsrätt. Råd kring prissättning och hur du kan gå tillväga hittar du på vår hemsida och det finns även möjlighet att kontakta rådgivningen om du behöver ytterligare hjälp.