Medlem | 7 Juni 2022

På jobbet med José Figueroa

José Figueroa är medlem i Svenska Fotografers Förbund och har nyligen fotograferat Konstmässan Supermarket. Vi ställde några frågor.

På jobbet med José Figueroa

Konstnärsgruppen QWERTY framträder under Supermarket 2022. Foto: José Figueroa

Vad är det vi ser på bilderna?
Några av mina bilder från konstmässan Supermarket som pågick under en helg i maj i Skärholmens Centrum. I år hade jag som huvudansvar för att bland annat dokumentera all performancenkonst under mässan. Flera uppträdanden gjorde starkt intryck på mig men min favorit var Inari Virmakoskis performanceverk som var både skrämmande och roligt på en och samma gång, men framför allt enkelt, en äldre dam som gick runt och skapade en egen värld där hon inkluderade publiken. Det som är häftigt med att arbeta på Supermarket är att man aldrig riktig vet vad dagen kommer att bjuda på, där uppdraget blir att dokumentera en massa olika uppträdande och konst som jag aldrig har sett tidigare, ibland upp till tre parallella performances som händer samtidigt. Jag måste då fort bilda mig ett intryck, förstå vad det som pågår och utan att störa publiken ta de rätta bilderna som berättar vidare om verket. Utmanade och stundtals stressigt men det gick att göra tack vare samarbetet med framför allt fotokoordinator Kenneth Pils som tog hand om all logistik och förbereder schemat  i förväg.
 
Vem är du och vad har du för nisch som fotograf?
Jag är i grunden dokumentärfotograf och jobbar allra mest med att dokumentera scenkonst och dans. Jag är född i Argentina och utbildade mig till fotograf där. Flyttade till Sverige år 2000. Jag har även gett ut boken ”Kollektivt” som utspelar sig i Stockholms tunnelbana och boken “Från Kiruna till Trelleborg” där jag cyklade genom hela Sverige och lät kameran ta en bild automatiskt var 10:e sekund från pakethållaren.  
 
Vilken typ av jobb är roligast?
Jag tycker att det är roligt att fotografera dans och extra kul när dansen lämnar scenen för att ta plats i det offentliga rummet. Jag är intresserad av allt som har med staden och subkulturer att göra och har rest mycket i Sverige och dokumenterat mina resor i projektet ”Från Kiruna till Trelleborg”.
 
Vad gör du framöver? 
Under juni ska jag videodokumentera några dansföreställningar och fortsätta jobba med mitt projekt om “Stor Stockholm”. Senare i sommar ska jag ge mig i väg och cykla runt i Tornedalen med min kamera fäst i pakethållaren.
 
Namn: José Figueroa
 

Inari Virmakoski från galleria Longa & Fönari framträder med ett performanceverk. Foto: José Figueroa

Punkbandet Kulturprofilerna avrundade mässan. Foto: José Figueroa

Alberte Skronski ställde ut med Detroit Stockholm. Foto: José Figueroa

Daisuke Takeya ställde ut med galleri Candyland. Foto: José Figueroa

José Figueroa. Foto: Privat