Hur du gör när du avvecklar

Om du kommer till en punkt där du av olika skäl behöver avsluta din verksamhet kan det vara bra att veta hur du avvecklar ditt företag. 

 

Enskild firma
När du ska avveckla ditt företag måste du avregistrera det från F-skatt och moms. Det brukar inte vara svårt att avveckla en enskild firma, men processen kan ta lite tid.

Har du lagt in pengar på periodiseringsfonder i den enskilda firman? Tänk då på att fonderna tas upp till beskattning när företaget läggs ner, så se till att du kan den kostnaden när den kommer.

Du kan sälja företagets inventarier (fotoutrustning, dator, kontorsmöbler etc.) innan du lägger ner det, eller så kan du överta dem som privatperson. Men om du tar över dem privat så räknas det som egna uttag, vilket ska tas upp din inkomstdeklaration och påverkar din skatt.

Om du har hamnat i ett läge där du inte kan betala företagets skulder så kan du ansöka om att tingsrätten sätter ditt företag i konkurs. I så fall kommer en konkursförvaltare ta hand om företagets tillgångar och använda dem för att betala av så mycket som möjligt av skulderna.

Tänk på att du automatiskt kommer att vara personligen ansvarig för skulderna om du har en enskild firma som går i konkurs.

Aktiebolag
Om du har ett aktiebolag kan du avveckla din verksamhet på olika sätt, och vanligast är frivillig likvidation eller konkurs. En frivillig likvidation innebär i princip att ”lägga ner bolaget” i vardagligt tal. De pengar och andra tillgångar som finns i bolaget används för att betala eventuella skulder, och överskottet går till ägaren av bolaget (eller fördelas mellan ägarna om det är flera). Vid en konkurs kommer bolaget avslutas genom alla tillgångar tas om hand och används för att betala exempelvis skatte- och leverantörsskulder enligt en bestämd prioritetsordning.

Var extra vaksam när du avvecklar just ett aktiebolag, för det finns oseriösa aktörer som erbjuder sig att sköta avvecklingen. Vid den typen av bedrägeri kan du exempelvis riskera att stå kvar i styrelsen i bolaget, och därmed bli ansvarig för inköp och andra transaktioner.

Företagarguiden

Tillbaka till Företagarguidens första sida. Läs mer

Avregistrera ditt företag gör du enklast hos verksamt.se. Läs mer
Bolagsverket har samlat information om avveckling av aktiebolag. Läs mer 

Illustration: Madelen Lindgren