F-skatt
När du har registrerat ditt företag för F-skatt, och blivit godkänd av Skatteverket, innebär det att du tar ansvar för inbetalning av skatter och avgifter på företagets intäkter.
Preliminär skatt
Skatteverket beräknar din preliminära F-skatt för bolaget eller dig som driver enskild firma med utgångspunkt i de intäktsuppgifter som du anger. F-skatten är ett fast belopp som ska betalas varje månad.
I den årliga inkomstdeklarationen redovisas hur mycket intäkter det verkligen blev i slutändan, och efter ett tag kommer besked från Skatteverket om den slutliga skatten – som alltså kan vara högre eller lägre än den preliminära.
Om du märker att årets resultat kommer att bli bättre eller sämre än vad du angivit så bör du anmäla det till Skatteverket genom att skicka in en preliminär skattedeklaration. På det sättet kan du undvika alltför hög kvarskatt eller att betala in för mycket skatt (som du i och för sig i så fall får tillbaka så småningom).
Tänk på att ditt företagets vinst beskattas olika beroende på bolagsform. I en enskild firma beskattas inte företaget för vinsten. Den blir i stället utgångspunkt din egen beskattning.
Arbetsgivaravgiften
Arbetsgivaravgiften är egentligen en rad olika mindre avgifter för den anställda – bland annat sjukförsäkrings-, föräldraförsäkrings- och ålderspensionsavgift – som arbetsgivaren betalar till Skatteverket. För inkomståret 2023 ligger den ordinarie arbetsgivaravgiften på 31,42 procent av bruttolönen.
Du som har enskild firma betalar istället egenavgift, för närvarande 28,97 procent av företagets resultat. Avgiften kan bli något lägre eller högre, beroende på hur många karensdagar vid sjukdom som du väljer att ha. Från och med det år du fyller 67 år är det enbart ålderspensionsavgiften som behöver betalas in, för närvarande 10,21 procent av bruttolönen eller resultatet. Det gäller både för anställda i aktiebolag och dig som driver enskild firma.
Moms
Momsen ska redovisas till Skatteverket. Mellanskillnaden mellan utgående och ingående moms avgör om du ska få tillbaks eller betala in mer momspengar. Så länge ditt företag har en momspliktig omsättning på under 40 miljoner kronor räknas det som ”mindre företag”, och du kan då välja att momsredovisa en gång per kvartal. I annat fall är det månadsvis redovisning som gäller. Är omsättningen under 1 miljon kronor kan du till och med välja att momsredovisa endast en gång per år.