Bolagsformer: enskild firma eller aktiebolag

Det är vanlig för frilansare att starta sin verksamheten som enskild firma för att sedan gå över till aktiebolag efter ett tag. Vilka är skillnaderna? Vad är för- och nackdelarna med respektive företagsform?

Enskild firma eller aktiebolag?
Den stora skillnaden mellan bolagsformerna är att med enskild firma är det du som är bolaget. Det innebär i praktiken att det inte finns någon gräns mellan bolagets pengar och din privatekonomi. Om du drar på dig skulder i verksamheten är du personligen skyldig att betala dem, medan ett aktiebolag är en så kallad juridisk person där pengarna inte är knutna till din privatekonomi. Om du vill minska den risken bör du alltså satsa på ett aktiebolag. 

Det finns också fördelar med att ha ett aktiebolag om du har anställda i verksamheten. En annan fördel med aktiebolag är att du kan – förutsatt att verksamheten går bra – dryga ut din lön genom att göra en utdelning från bolaget, vilken beskattas lägre än lönen. 

En nackdel med aktiebolag är att det ofta är lite dyrare, eftersom kan krävas mer administration och redovisning. För att starta ett aktiebolag krävs numera att du lägger in 25 000 kronor i aktiekapital; pengar som alltså ligger kvar i bolaget sedan. Det är tillåtet att använda aktiekapitalet till att köpa tillgångar som kommer att finnas kvar i företaget men tänk på att när mer än hälften av det registrerade aktiekapitalet är förbrukat gäller särskilda regler där du riskerar att bli personligt ansvarig och att få likvidera bolaget.


Byta bolagsform
Om du vill gå över från enskild firma till aktiebolag så får du registrera ett helt nytt företag. Båda företagen kan existera parallellt, men det vanliga är att man väljer att avsluta sin enskilda firma när aktiebolaget är på plats. 

Några saker som blir aktuella om du gör ett byte av bolagsform:
• Kolla vilka avtal och abonnemang du  har(telefon, bredband etc) och undersök om du kan överlåta dem från den enskilda näringsverksamheten till aktiebolaget eller om det behövs helt nya avtal.
• Har du lagt in pengar på periodiseringsfonder i den enskilda firman? Tänk då på att fonderna tas upp till beskattning när företaget läggs ner, så se till att du kan den kostnaden när den kommer.
• Avregistrera den enskilda firman från F-skatt och moms om du inte ska ha kvar någon verksamhet där. Det gör du enklast hos verksamt.se. Läs mer
• Det behövs 25 000 kronor i aktiekapital i ett aktiebolag.
• Du kan också låta aktiebolaget köpa dina inventarier.

Företagarguiden

Tillbaka till Företagarguidens första sida. Läs mer

Mer om valet av bolagsform hittar du hos Företagarna. Läs mer
Företagarna har också ett enkelt test som hjälper dig i valet. Läs mer
Här registrerar du ditt företag (både enskild firma och AB) på verksamt.se. Läs mer
Bolagsverket berättar steg för steg hur du startar ett aktiebolag. Läs mer
Här kan du läsa om hur du startar ett aktiebolag. Läs mer
Mer information om att gå från enskild firma till aktiebolag finns hos Företagarna. Läs mer
Hos Ekobrottsmyndigheten hittar du information om vad du bör vara vaksam på. Läs mer

Illustration: Madelen Lindgren