Redaktionellt | 17 April 2023 | Jenny Morelli

AI-bild vann fototävlingen Sony World Photography

Den tyske fotografen Boris Eldagsen vann fotopriset Sony World Photography Award – men nu väljer han att avstå utmärkelsen eftersom bilden var skapad av AI.

AI-bild vann fototävlingen Sony World Photography

I själva verket var det inget fotografi han skickat in till tävlingen, han hade skapat den bilden med hjälp av artificiell intelligens (AI). När det blev klart att Boris Eldagsen fått ett av priserna medgav han direkt att bilden inte tagits med hjälp av en kamera, utan genererats av AI. Han ville använda bilden som ett ”test” för tävlingen och för att skapa en diskussion om framtiden för fotografi. Bilden – som i svartvitt föreställer två kvinnor i olika åldrar – bör inte betraktas som ett fotografi, anser han.

”Det är olika saker. AI är inte fotografi. Därför kommer jag inte att acceptera utmärkelsen”, skriver Boris Eldagsen på sin hemsida enligt BBC.

Enligt en artikel i TT hade Eldagsen på förhand sagt att AI delvis använts vid framställandet av bilden, och att just kategorin Creative ”välkomnar experimentella tillvägagångssätt”. Samtidigt säger talespersonen att priset syftar till att lyfta ”fotografers skicklighet” och att Eldagsen vilselett juryn kring till vilken grad han använt AI för sitt bidrag.

”A byte out of place: AI image wins top photography award Sony World Photography Award 2023”. Läs mer

”Winner refuses award after revealing AI creation”. Läs mer

Sony World Photography Award. Läs mer

Prenumerera på Fotografisk Tidskrift

Här tecknar du en prenumeration på Sveriges äldsta och mest aktuella fototidskrift. Fotografisk Tidskrift har engagerat fotografer sedan 1886. Läs mer

Foto: Jenny Gustafsson